Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

09 червня 2022, 10:45

Парламентський Комітет Асоціації Україна-ЄС проводить дводенне засідання у Страсбурзі

На першій сесії засідання Парламентського Комітету Асоціації Україна-ЄС була присутня Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола та Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Роберта Мецола заявила, що місце України — у європейській родині, і зараз той час, коли  Україна має отримати статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Вітольд Ващиковський, співголова ПКА з боку ЄС, переконаний, що сьогодні важливо закріпити Україну міцно і незворотньо на шляху приєднання до ЄС, яке починається з надання статусу кандидата. Політична ціна ненадання кандидатського статусу, на його думку, значно вища, ніж ціна надання. Україна, за словами Вітольда Ващиковського, успішно виконує амбіційну Угоду про асоціацію з ЄС та проводить важливі реформи.

Співголова ПКА Вадим Галайчук заявив, що українці платать високу ціну  за своє прагнення приєднатися до Європейського Союзу. Підтримка вступу України до ЄС зараз найвища в Україні — понад 90%. У Європі підтримка також стрімко зросла протягом останніх місяців, і зараз понад 60% громадян у країнах-членах ЄС висловлюються за приєднання України. Вадим Галайчук наголосив, що Україна вже пройшла великий шлях до надання їй кандидатського статусу. Багато, зокрема, вже зроблено через реалізацію Угоди про асоціацію з ЄС.  

«Щойно ми отримаємо статус — наш Комітет матиме дуже багато роботи. Нещодавно були ухвалені рішення в українському Парламенті і Уряді — зібрати все, що має бути зроблено для наближення законодавства. Ми маємо понад 70 законодавчих пропозицій, які повинні бути ухвалені найближчим часом. І нам буде потрібна ваша підтримка і допомога, дорогі колеги, у процесі приведення законодавства у відповідність до права ЄС», —  наголосив співголова ПКА з боку України.

Він також переконаний, що Україна має багато чого запропонувати Європейському Союзу. Найголовніше — це посилення безпеки для усієї Європи. Тому важливо не пропустити цієї історичної нагоди.

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Європарламенту за лідерство і постійну підтримку України: «Ми знаємо, що ваші голоси у підготовці резолюцій, звернень, ваша лідерська роль була надзвичайно важлива. Я хочу подякувати усім і кожному депутату Європейського Парламенту. Ваша невтомна робота допомогла поставити Україну так високо у пріоритети Європарламенту».

Вона наголосила, що всі українці, українська влада та політики зараз сфокусовані на отриманні Україною статусу кандидата на найближчому засіданні Ради ЄС: «І ми усі засмучені тим, що все ще немає консенсусу у рішенні, яке, з нашої точки зору, є логічним, об’єктивним, дуже вчасним і необхідним».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що українці розглядають ЄС, не як економічний проєкт чи торговий інструмент: «Ми дивимось на ЄС як на цивілізаційний проєкт, як на союз для миру та безпеки. І тому ми віримо, що зараз, коли українці з певними труднощами, але, водночас і досягненнями, працюють над реалізацією Угоди про асоціацію з ЄС — вони зробили вже багато, щоб їхні очікування щодо ЄС виправдалися».

Українці, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, доводять не лише протягом 105 днів повномасштабної війни, що гідні бути у європейській родині. Вони роблять це з 2014 року — доводять, що хочуть бути вільними, незалежними, демократичними і хочуть бути частиною Європейського Союзу.

«Час настав усім вільним націям відповісти на виклики, які перед ними постають. І не тільки декларувати цінності, які треба захищати. Українці захищають ці цінності щодня — своїм життям, своїми трагедіями, своїми втратами, але водночас і своєю вірою. Вірою в те, що ми маємо право будувати своє життя за власним баченням у сім’ї тих народів, які завжди слугували для нас прикладом цінностей», — сказала перша заступниця Голови Української частини ПКА