Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

01 червня 2022, 13:37

Європейська Народна Партія ухвалила потужну резолюцію на підтримку України

У документі із назвою «Єдині у солідарності з Україною: захист європейських цінностей від війни Путіна» найбільше загальноєвропейське партійне об'єднання Європи висловлює підтримку українському народу. Документ було представлено Головою ЄНП на Конгресі, що триває в Роттердамі.

«Жорстока воєнна агресія Росії проти України за одну ніч змінила наш світ. Безпідставна війна Путіна проти України загрожує європейській безпеці, а також міжнародному порядку загалом і водночас ставить під загрозу мир у всьому світі. Українці не лише воюють та жертвують своїм життям заради своєї Батьківщини й незалежності України; вони хоробро борються за ту саму демократію та мир, якими ми в ЄС насолоджуємось», — йдеться в документі.

Члени партії у резолюції висловлюють думку про те, що путінська Росія є головною загрозою безпеці та стабільності на Європейському континенті. Тому повернення до статус-кво у відносинах з Росією неможливе до повного виведення російських військ з України та принципової зміни ставлення Росії до сусідів.

У документі визнають часткову відповідальність ЄС і Заходу загалом за заохочення режиму Путіна до загарбань через відсутність сильної та переконливої реакції на його політику. Відтак закликають до негайних дій, щоб досягти поразки Росії у війні, зокрема надати всю необхідну політичну, військову, економічну, фінансову та гуманітарну підтримку, а також посилити санкції і запровадити тимчасове ембарго на російську нафту, газ та ядерне паливо (на додаток до вугільного ембарго). Це чи не перший європейський документ, де ідеться про те, що Росія повинна зазнати поразки.

Також Європейська Народна Партія закликає ЄС надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Це, як вказано у Декларації, має бути зроблено вже у червні, на засіданні Європейської ради. «Це стане своєчасним меседжем українському народу в його боротьбі за європейські цінності та чітко продемонструє підтримку та допомогу Євросоюзу хороброму українському народу, який захищає не лише свою країну, але і всю Європу», — вказано у документі.

ЄНП вітає рішення Євросоюзу надати 2 мільярди євро на озброєння та військові потреби України через Європейський фонд миру. Але, оскільки Україна все ще відчайдушно потребує додаткової військової допомоги, ЄС, — переконані в Європейській Народній Партії, — має збільшити придбання та постачання зброї в Україну в рамках Європейського фонду миру за погодженням із НАТО. Делегати з’їзду визнають, що, незважаючи на зусилля та солідарність ЄС, загальний обсяг допомоги Заходу не перевищує 10 мільярдів євро на зброю та боєприпаси. Більша частина із цього ще лишень очікує на доставку в Україну. І це, незважаючи на підрахунки, що на війну Україна витрачає 400 млн євро на добу. Прогнозуючи наперед, ці витрати можуть сягнути 100-120 мільярдів євро на рік.

У резолюції також закликають розслідувати і покарати винних за страшні воєнні злочини, злочини агресії та звірств проти України, які мають системний характер з ознаками геноциду. «Ми закликаємо сформувати «список Бучі», щоб занести до нього всіх винних у воєнних злочинах в Україні. ЄС як регіональний блок країн має бути негайно залучений до підготовки та скликання спеціального трибуналу для притягнення Росії та її союзників до відповідальності за загарбницьку війну проти України. Практична робота може початися швидко зі створення офісу прокурора, щоб потрапити туди (в Україну) раніше і зібрати всі необхідні матеріали для початку провадження», — йдеться в документі.