Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

30 травня 2022, 08:07

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «ЄС не має морального права не надати Україні кандидатський статус»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у 102-му Німецькому Католицькому з’їзді. Вона подякувала Німеччині за підтримку України: «Українці вдячні усім народам, в тому числі німецькому народу, за будь-яку допомогу, оскільки Україна зараз бореться за своє виживання».

Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала учасникам зібрання, що війна в Україні, на жаль, почалася не 24 лютого цього року. Вона почалася значно раніше — у 2014 році, коли росія вперше напала на Україну. Але до того поведінка Заходу, умиротворення путіна та небажання бачити його справжні наміри лише підштовхували росію до загарбань. Кожна мовчанка, мляві санкції за анексію Криму та окупацію Сходу України лише розпалювали апетит агресора, вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе. Окрім справжньої війни, за її словами, Україна змушена була протистояти також інформаційним атакам росії, бо остання зображувала загарбання східної частини України як внутрішній конфлікт: «Ми місяцями і роками намагалися довести Заходу, що це ніяка не громадянська війна, а що це було організовано і реалізовано з росії. І пішов час на те, щоб наші партнери це зрозуміли. А за цей час ми втрачали наші території і наших людей. 14 тисяч українців за ці роки загинули, понад 32 тисячі людей було поранено. Але Європа наче відсторонювалася від цієї війни. Було набагато зручніше вдавати, що це якийсь маленький регіональний конфлікт. А ми, українці, кожні шість місяців спостерігали, як в Євросоюзі збиралися і вирішували — продовжувати санкції проти росії ще на півроку чи ні». Росія, за словами голови Комітету, відчувала цю слабкість і замирення. Вона використовувала додаткові важелі і додаткові інструменти, щоб загарбувати Україну.

Сьогодні ж, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, здатність України протистояти росії залежить не лише від українців і їхнього героїзму, а від єдності Заходу: «Здатність діяти швидко — ось що може нам допомогти. Важка зброя — це те, що допомагає нам врятувати життя». Деякі країни, в тому числі Німеччина, за словами голови Комітету, відкладають рішення надіслати Україні важку зброю. А від цього загарбник лише виграє: «Ми залежимо від того, чи зберігатиметься єдність Заходу у підтримці України. І ті, хто зараз на Заході закликають домовлятися з росією, поступутися українськими інтересами, мають зрозуміти, що росія не зацікавлена ні в яких компромісах, вона зацікавлена лише в тому, щоб ми перестали існувати».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила, що нинішня війна — це не війна лише самого путіна. Це війна росії проти України, за яку несе колективну відповідальність російське суспільство: «Це не путін особисто гвалтує і викрадає українців. Це роблять конкретні росіяни. Понад 80% російського населення підтримує війну в Україні. А решта 20% просто мовчить. Вони всі відповідальні за те, що відбувається». Голова Комітету наголосила, що росія має бути переможена, ізольована від вільного світу і покарана.

Щодо європейської перспективи України, голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС переконана, що Європейський Союз має вже у червні ухвалити політичне рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ: «Мені прикро це визнавати, але зараз немає консенсусу серед європейських націй щодо кандидатського статусу Україні. Українці ж зараз стукають у двері ЄС не з порожніми руками. Ми робимо свою домашню роботу з 2014. І ми змогли зробити багато. Попри війну ми виконували Угоду про асоціацію з ЄС, рівень реалізації якої зараз складає 63%. Нам вдалося досягти безвізового режиму з Євросоюзом, побудувати антикорупційні структури. Усе це ми робили, бо рухалися до своєї європейської мрії. Зараз українці вмирають за те, у що вони вірять. Ми хочемо мати вільну, незалежну, демократичну країну європейського зразка».

Іванна Климпуш-Цинцадзе  вважає, що ЄС не має морального права не надати Україні кандидатський статус, бо це буде також неправильним сигналом європейським спільнотам. За останніми опитуваннями, понад 60% громадян ЄС підтримують приєднання України до Союзу, коли вона буде готова.

В опитуванні, яке було проведене безпосередньо під час 102-го Німецького Католицького з’їзду 92% респондентів-учасників висловилися за те, що Україна має стати членом Європейського Союзу.