Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

27 травня 2022, 15:04

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «У нас з вами є єдина можливість виконати всі наші амбітні євроінтеграційні задачі тільки, якщо ми будемо працювати разом»

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів засідання щодо підготовки до участі у Чотирнадцятому засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС. У засіданні взяли участь представники виконавчої влади. Опрацювали такі питання:

- щодо поточного стану відносин між Україною та ЄС;
- перспектива отримання кандидатського статусу;
- прогрес у виконанні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС;
- економічна та секторальна співпраця між Україною та ЄС;
- економічна та енергетична безпека;
- безпекова ситуація в Україні та надання військової допомоги з боку ЄС.

Керівниця Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталя Форсюк заявила, що для України зараз є вкрай важливим ухвалення Євросоюзом шостого пакету санкцій проти росії, в рамках якого має бути ухвалене ембарго на російську нафту.
Щодо перспектив отримання Україною кандидатського статусу ЄС пані Форсюк нагадала, що Україна передала Єврокомісії відповіді на обидві частини Опитувальника для отримання такого статусу. Єврокомісія, за її словами, відзначила високий рівень цих відповідей. «Ми хочемо, щоб активно велась підтримка надання (Україні) статусу саме кандидата… Щоб ми не починали зі статусу потенційного кандидата, тому що нас це дуже загальмує в нашій євроінтеграційній адженді», — сказала Наталя Форсюк.

Щодо рівня виконання Україною Угоди про асоціацію з ЄС - останній раз її оцінювали 15 лютого цього року. Тоді рівень виконання складав 63%. За минулий рік Україна, за словами Наталі Форсюк, збільшила виконання Угоди на 9%. «Якщо ВР ухвалить ті законодавчі акти та підзаконні акти, які Уряд запланував на цей рік, — вони були затверджені Комісією, зараз ми робимо апдейт, — то  прогрес має бути ще більшим», — сказала вона.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що для того, щоби Україна могла реалізувати свої плани у напрямі європейської інтеграції, потрібна спільна, скоординована робота на всіх рівнях влади: «У нас з вами є єдина можливість виконати всі наші амбітні євроінтеграційні задачі тільки, якщо ми будемо працювати разом», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила на необхідності посилення напряму військової співпраці з європейськими партнерами: «Ми, звичайно, всі дуже цінуємо, що через Європейський фонд миру нам виділили ще додаткові 500 мільйонів євро, і це вже складає 2 млрд євро, виділених на військову допомогу Україні. Я би хотіла зазначити, що, за оцінками фахівців з ініціативи парламентарів «United4Ukraine», Україна щодня використовує зброї (через використання снарядів і через часткову втрату техніки), на близько 400 мільйонів доларів. Що означає, що 10 днів війни для нас це 4 мільярди». Тому напрям військової співпраці та залучення допомоги, на думку голови Комітету, Україна теж має максимально посилити.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала представників виконавчої влади спільно і скоординовано працювати над реалізацією євроінтеграційних завдянь, а також максимально використовувати парламентський вимір для того, щоб переконати скептично налаштовані країни підтримати Україну в отриманні статусу кандидата на вступ до ЄС та спільним фронтом виступати проти росії.