Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

27 травня 2022, 15:04

Комітет підтримав законопроєкт, який пропонує вилучити з обігу в Україні російський рубль

На засіданні 27 травня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №7334 про внесення змін до Закону України "Про валюту та валютні операції" та інших законів України. Законопроєкт, як зазначено у пояснювальній записці, пропонує на період дії воєнного стану заборонити будь-яке використання російського рубля в межах України та для транскордонних переказів і переміщень; примусово задепонувати активи, виражені в російських рублях до кінця дії воєнного стану без нарахування будь-яких процентів, комісій тощо; вивести з цивільного обороту активи, виражені в російських рублях, які належать резидентам РФ або резидентам України, які перебувають під контролем резидентів РФ; за запитом КМУ надати право НБУ поширювати зазначені обмеження на валюти інших країн, які сприяють агресії РФ проти України, зокрема Білорусі; заборонити встановлення обмінного курсу російського рубля, крім випадків встановлення суми репарацій РФ на користь України тощо. За висновком Комітету, проєкт закону №7334 не суперечить праву Європейського Союзу та Угоді про асоціацію.

На засіданні Комітет ухвалив висновки і щодо таких законопроєктів:

Проєкт Закону №6478 про водовідведення стічних вод населених пунктів. Проєкт на законодавчому рівні пропонує врегулювати питання у сфері централізованого та нецентралізованого водовідведення, забезпечити стале функціонування системи водовідведення. За висновком Комітету, він не суперечить зобов’язанням України за Угодою про асоціацію та Директиві Ради 91/271/ЄЕС, проте потребує доопрацювання з метою повної імплементації положень зазначеної Директиви.

Проєкт Закону №6418 про основні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні. Документ законодавчо визначає основні засади формування, реалізації та моніторингу реалізації нової системи пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні. Документ не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

Законопроєкт №7359  про внесення змін до розділу ХХ Податкового кодексу України щодо сприяння виробництву транспортних засобів в Україні на період дії воєнного стану. Проєкт закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, водночас потребує доопрацювання з метою приведення окремих його положень у відповідність до вимог статті 472 Угоди про асоціацію.

Проєкт Закону №7218  про внесення змін до Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо деяких питань ввезення на митну територію України та застосування пестицидів і агрохімікатів. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері європейської інтеграції відповідно до 143 статті Угоди про Асоціацію, однак частково не відповідає статтям 4 та 28 Регламенту 1107/2009 Європейського Парламенту та Ради від 21 жовтня 2009 року щодо розміщення засобів захисту рослин на ринку та скасування Директив Ради 79/117/ЄЕС та 91/414/ЄЕС. Потребує врахування обмежень для всіх періодів відступу на період воєнного стану.

Проєкт Закону №5274 про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл. Документ, зокрема, пропонує визначити шляхи і напрямки державної підтримки та фінансування галузі бджільництва; запровадити вимоги та заходи щодо охорони, захисту та збереження бджіл: ветеринарно-санітарні заходи у галузі бджільництва, заходи захисту та збереження   бджіл від шкідливих впливів пестицидів та/або агрохімікатів та інформування пасічників про застосування пестицидів та небезпечних для бджіл агрохімікатів. За висновком Комітету, не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції. Разом з цим, законопроєкт потребує доопрацювання з метою  врахування вимог пункту 10.3.1 Регламенту 284/2013. Такий самий висновок отримав і альтернативний проєкт №5274-1 про розвиток бджільництва та захист бджіл.