Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

09 квітня 2022, 19:53

Президентка Єврокомісії та головний дипломат ЄС здійснили робочий візит в Україну

Урсула фон дер Ляєн та Жозеп Боррель відвідали Бучу, де побачили звірства, які російські окупанти вчинили над мирними українцями.

«У Бучі було розшматовано нашу людяність. Цілком правильно і справедливо, що увесь світ проголосував за те, аби відсторонити Росію від Ради з прав людини. Ця війна є викликом для всього міжнародного співтовариства», — сказала президентка Єврокомісії.

Український народ, за словами Урсули фон дер Ляєн, тримає смолоскип свободи для усіх європейців. Вона повідомила, що Європейський Союз уже виділив з Європейського фонду миру мільярд євро на підтримку Збройних Сил України. І буде виділено ще більше: «Я висловлюю вдячність Верховному Представнику, котрий запропонує зараз додаткові 500 мільйонів євро. Окрім того, багато країн-членів ЄС постачають військову техніку в безпрецедентних масштабах. Словаччина є у цьому найяскравішим прикладом. Цим ми підтримуємо хоробрих українських воїнів, які борються за свободу України. І за свободу кожного».

Президентка Єврокомісії також заявила, що ЄС зміцнює фінансову допомогу Україні: «Сьогодні ми надаємо підтримку в розмірі 1 млрд євро. Ця сума складається з трьох різних фінансових пакетів. Саме в цю мить ми перераховуємо 120 млн євро на бюджетну підтримку. Ми виділяємо 330 мільйонів євро з нашого пакету для надзвичайних ситуацій. Обидва є грантами. І ми прискорюємо другу половину пакету макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро».

Українцям, які рятуються від війни Урсула фон дер Ляєн пообіцяла, що вони отримуватимуть підтримку в Євросоюзі доти, доки не буде безпечно повертатися додому: «Ми дбаємо про те, щоб вони мали доступ до житла, шкіл, медичної допомоги та роботи. Відважний народ України заслуговує на усе це».

Урсула фон дер Ляєн також передала Президенту Володимиру Зеленському опитувальник для України. Цей опитувальник — важлива процедура, необхідна для отримання державою статусу кандидата на приєднання до Євросоюзу. «Боротьба України – це і наша боротьба. ЄС підтримує вас. Україна йде до європейського майбутнього. Сьогодні зроблено ще один конкретний крок на цьому шляху», — сказала президентка Єврокомісії.

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель поінформував, що Євросоюз допоможе Міжнародному кримінальному суду збирати докази злочинів Росії в Україні. Для Міжнародного кримінального суду ЄС проведе навчання і надаватиме обладнання. На це передбачено 7 млн євро.

Жозеп Боррель також повідомив, що Представництво Євросоюзу, яке після початку війни переїхало до польського Жешува, тепер знову повертається в Україну. «Повернення нашої делегації до Києва забезпечить ще кращу взаємодію з урядом та більшу підтримку українського народу» — сказав головний дипломат ЄС.