Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

24 березня 2022, 21:26

Парламентський комітет асоціації Україна – ЄС обговорив надання Україні статусу країни-кандидата на членство в Євросоюзі

У Брюсселі, у гібридному форматі, відбулося засідання Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС. Учасники обговорили війну Росії проти України, подальші заходи ЄС на підтримку України, зокрема, санкції, оборонну та військову допомогу, а також економічну підтримку та гуманітарну допомогу. На порядку денному також було парламентське виконання офіційного запиту України на членство в Європейському Союзі та притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини проти українського народу.

Співголова ПКА Вадим Галайчук заявив, що війна Росії в Україні є не лише найбільшим порушенням міжнародного права, а й порушенням основних принципів людського співіснування. Відповідь міжнародної спільноти, на його думку, має бути максимально жорсткою. Одним із компонентів цієї відповіді, вважає Вадим Галайчук, може бути надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС: «Україна повністю готова до наступного кроку у відносинах з ЄС. Наш Уряд сподівається на активну подальшу роботу з Європейською Комісією у контексті підготовки відповідного висновку, що має стати одним із ключових кроків на шляху надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС та подальшого вступу України до Європейського Союзу». На думку співголови ПКА з боку України, це було б дуже важливим сигналом для українського народу і лише посилило б  позиції Європейського Союзу.

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що українці захищають цінності вільного світу ціною власних життів: «Ми віримо, що ми абсолютно готові і можемо звертатися до ЄС ухвалити це політичне рішення і надати Україні статус кандата на вступ до Євросоюзу. У ваших силах працювати з Європейською Комісією, щоб спонукати її якомога швидше ухвалити висновок і це важливе рішення. Ви можете також працювати зі своїми урядами, щоб Європейська Рада потім це рішення підтримала. І коли ми говоримо про представницьку демократію, а ЄС є саме такою демократією, ми маємо зважати на думку народу. Понад 70% населення Євросоюзу підтримує приєднання України до ЄС. Було б добре, щоб політики прислухались до думки своїх народів і також це підтримали».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що весь вільний світ зараз має зайняти чітку позицію і вирішити на чиєму він боці — добра чи зла: «Йдеться не тільки про виживання України та українського народу. Йдеться про виживання усієї західної цивілізації, бо те, що зараз відбувається в Росії — це реінкарнація нацистського режиму. Ми спостерігаємо реінкарнацію божевільної імперії, яка скоює геноцид на українській землі проти українського народу. Їхня мета — стерти Україну з мапи світу. Однак, якщо ми не зупинимо Путіна на території України він поведе війну далі — на інші землі й інші країни. Саме тому я вдячна лідерам, політикам, суспільствам, які підтримують Україну».

П’ятий Президент України Петро Порошенко, який також був пристуній на засіданні, заявив, що європейська єдність і солідарність з Україною стала несподіванкою для загарбників. Це, за словами Петра Порошенка, лише початок спільної битви, в якій Україна та європейська спільнота будуть переможцями. І щоб втілити цю перемогу світ має слідувати чіткому плану. По-перше, надати Україні зброю. Надати урядам повноваження підтримувати Україну усім необхідним — захистом у повітрі, танками, винищувачами, а також гуманітарною допомогою. По-друге — встановити контроль над небом. Українське військо героїчно бореться на землі, на морі і в повітрі. Але зараз майбутнє європейської і світової безпеки залежить саме від того, щоб взяти контроль над українським небом.
Третє — нищівні санкції, тотальне торгове ембарго: «Кожна копійка, яку ви не заплатите Путіну не піде на фінансування російської військової машини», — наголосив Порошенко. Четверте — вже зараз створити План Маршала 2022 для відбудови України: «Наші воїни мають знати, що на руїнах нашої землі, яку ми так відчайдушно захищаємо, постане нова Україна — ще сильніша і ще заможніша». І п’ята важлива річ — пришвидшити євроінтегарцію України. За прагнення стати повноцінним учасником європейської спільноти Україна платить кров’ю. «Ми знаємо за що ми боремося, знаємо, що переможемо. Ви з нами, але нам потрібна постійна ваша підтримка. Якщо Путін отримає те, чого домагається в Україні, він на цьому не зупиниться. Він піде далі. Світ не повинен цього дозволити», — переконаний Петро Порошенко.