Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

17 березня 2022, 18:51

«ЄС фінансує війну проти України, купуючи в Росії нафту й газ», — Іванна Климпуш Цинцадзе закликала запровадити ембарго

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в онлайн зустрічі з депутатами парламенту Нідерландів.

Вона поінформувала колег, що під прицілом російських окупантів зараз є вся територія України: «Їхніми цілями є не лише Схід, Південь і Північ, а й інші регіони, зокрема, Центр та західні області. І, на жаль, їхніми цілями є мирні люди. Ми не можемо достеменно сказати, скільки людей стали жертвами у цій війні. На сьогодні маємо інформацію, що загинуло 108 дітей, понад 200 дітей було поранено. Але ці цифри можуть бути ще більшими, бо ми не знаємо скільки потерпілих, наприклад, у Маріуполі. Це місто зараз в облозі».

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що окупанти почали використовувати нову звірську тактику. Окрім бомбардування, обстрілів цивільних і використання заборонених бомб, вони викрадають людей — керівників громад, мерів, представників місцевої влади, громадських активістів, лікарів. Над ними знущаються і потім намагаються виміняти на своїх полонених.

Але Україна мужньо тримає удар, демонструє неймовірну сміливість і стійкість. Українці об’єднані навколо ідеї захисту своєї країни: «Ми усвідомлюємо, що головна мета РФ — стерти нас із мапи світу. Це те, що вони намагаються зараз реалізувати. Мільйони людей змушені були покинути свої домівки, багато шукають притулку в Європейському Союзі, але багато українців, повернулися, щоб захищати свою Батьківщину». За словами голови Комітету, понад 140 тисяч людей повернулися з-за кордону. Тоді, як виїздять з країни, здебільшого, жінки та діти, рятуючись від війни. Для територіальної оборони, до якої приєднуються українці, щоб захищати свою землю, також потрібна зброя і амуніція.

Голова Комітету наголосила на основних напрямах, де Україна потребує негайної допомоги. Це, по перше, — потужна збройна підтримка: «Все, що ви можете зробити — на рівні своїх урядів чи на рівні альянсів, до яких ви входите, прошу — зробіть. Україні потрібен захист у повітрі, зброя, амуніція для бійців та територіальної оборони. Ми просимо закрити небо над Україною. Хоча би забезпечити повітряні коридори над територіями, з яких треба евакуювати людей. Ми просимо закрити небо над нашими атомними електростанціями та культурними пам’ятками, які російські варвари жорстоко знищують».

Другий важливий напрямок, за словами Іванна Климпуш-Цинцадзе, гуманітарний. Допомоги потребують не лише біженці, а й внутрішньо переміщені особи, які залишаються в Україні: «Ми маємо привезти гуманітарну допомогу — харчі, ліки, найнеобхідніші речі у міста, що зараз в облозі — Харків, Суми, Чернігів, Маріуполь та інші».

Третій напрям допомоги — нейтралізація російської пропаганди і суттєве посилення санкцій. Бо 15% російських банків відключених від SWIFT — недостатньо: «Ми закликаємо запровадити ембарго на імпорт російського газу та нафти. Це може бути важко, але має бути зроблено, бо зараз ЄС фінансує війну Росії проти України, купуючи в Москви нафту й газ. Персональні санкції мають бути запроваджені не лише проти депутатів та олігархів, а й проти їхніх сімей. Вони чудово проводять час у Франції, Нідерландах, інших європейських країнах, у той час, як в Україні гинуть невинні люди. Це треба зупинити».

Голова Комітету нагадала своїм нідерландським колегам, що їхня влада наразі не готова підтримати статус України, як кандидата на приєднання до ЄС: «Для нас це критично важливе рішення. Для підтримки українського народу, який зараз бореться за свою країну і за право жити». Тож сторони домовилися організувати зустріч українських депутатів з тими політичними силами Нідерландів, які мають скептичні настрої щодо кандидатства України на інтеграцію в ЄС із тим, щоб працювати з ними безпосередньо і змінити їхню думку.