Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

10 березня 2022, 06:14

Росія планувала в Україні бліцкріґ, натомість отримала бліцфейл

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в обговоренні «Жінки та нація у війні: Україна сьогодні», організованим Королівським Об'єднаним інститутом оборонних досліджень (RUSI), який є найстарішим у світі та провідним аналітичним центром оборони та безпеки Великобританії. Говорили про роль жінок у війні, яку зараз терористична держава Росія проводить в Україні. Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що українські жінки пліч-о-пліч з чоловіками захищають свою землю і не тільки. Вони допомагають забезпечувати гуманітарні потреби війська, територіальної оборони, людей, які змушені через війну покинути свої домівки. І зараз кількість жінок в українській армії — понад 32 тисячі осіб. Від початку війни статус учасниць бойових дій отримали понад 16 тисяч жінок: «Пишаюся тим, що на посаді віцепрем’єрки, вперше в українському уряді, мені вдалося запровадити політики з гендерної рівності, які забезпечили рівний доступ жінок до посад і звань в українській армії».

Російська Федерація, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, сьогодні намагається стерти українську націю з мапи світу. Усі зараз — жінки, чоловіки, діти, літні люди є цілями і жертвами окупантів. Величезну кількість звірств і злочинів зараз скоюють нападники в Україні. Понад 2000 тисячі жертв серед мирного населення на сьогодні, більш, як 40 дітей загинуло, понад 75 — поранено. Сьогодні у Маріуполі від зневоднення померла шестирічна дівчинка, яка опинилася під завалами зруйнованого бомбою будинку. Понад 200 шкіл, 35 лікарень, понад 1500 житлових будинків, в тому числі багатоквартирні зруйновано чи знищено. «Ви, мабуть, читали англійського письменника Джона Толкіна і добре знаєте його трилогію «Володар перснів». Ми, українці, називаємо російських окупантів орками. Ці орки не дають людям вирватися з оточених міст і сіл, де йдуть бої, вони розстрілюють людей, які відмовляються віддати їм свою їжу, вони не дають зелені коридори, щоб мирне населення мало шанс врятуватися», — сказала голова Комітету.

Та попри всі ці жахи, український народ демонструє неймовірну мужність і здатність протистояти нападникам. І це те, що недооцінили ні в Росії, ні на Заході: «Росія планувала в Україні бліцкріґ, натомість отримала бліцфейл. І тому зараз ми стукаємо у всі можливі двері для того, щоб отримати підтримку у нашій боротьбі проти російських терористів». Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що ті країни, де поважають цінності і права людини, нададуть потужну збройну підтримку Україні: «Кожен голос на підтримку нашої держави— важливий. Розповідайте правду, про те, що відбувається в Україні, кажіть про наші потреби, закликайте свої уряди надати нам допомогу. Важлива кожна хвилина, бо це врятовані життя наших громадян».

Іванна Климпуш-Цинцадзе застерегла, що окупанти атакують не тільки наші військові об’єкти, інфраструктуру і мирних громадян. Вони атакують атомні електростанції. І це може стати екологічною катастрофою на континенті, бо ніхто не зможе втримати її наслідки в межах України: «Якщо ми всі разом не зупинимо Путіна в Україні — у нас є всі підстави вважати, що ця війна на Україні не зупиниться, вона пошириться далі. Ми зараз є щитом для Європи і потребуємо підтримки Європи».

«Посилюйте санкції! Рада чути, що президент Байден оголосив про заборону імпорту нафти з Росії. Рада також, що у Європі мають намір суттєво скоротити купівлю нафти й газу з РФ. Запроваджуйте санкції проти олігархів і їхніх сімей. Вони не повинні насолоджуватися життям, якого вони не заслуговують. І поки хоч один банк РФ підключений до SWIFT— санкції неефективні», — переконана голова Комітету.

Вона також впевнена, що після війни світ повинен буде дати справедливу оцінку роботі міжнародних організацій: «Вони не виконують своїх функцій зараз. Червоний хрест досі не в Україні. Вони не допомагають організувати зелені коридори для людей і евакуювати їх із районів бойових дій. Де дії ООН? Після того, як понад 140 держав засудили війну Росії проти України — де конкретні дії? Черчилль казав колись, що ми маємо робити не те, що можливо, а те, що необхідно. Впевнена, що ми маємо зробити набагато більше, бо як спільнота вільного світу ми відстаємо від порядку денного РФ».

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що, не зважаючи на розбіжності, які були в українських політиків до 24 лютого 2022 року — усі демократичні політичні сили в Україні зараз єдині: «Ми координуємо свої сили і свої можливості, щоб разом бути потужним інформаційним фронтом України і сильними голосами України у світі».
Голова Комітету також закликала міжнародну спільноту робити все можливе на своїх місцях, щоб протистояти російській пропаганді, боротися з її фейками та допомагати Україні на інформаційному міжнародному фронті.