Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

17 лютого 2022, 08:49

У Європейському парламенті обговорили безпекову ситуацію в Україні та Європі

На засіданні були присутні президентка Європарламенту Роберта Мецола, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, президент Євроради Шарль Мішель та Верховний представник ЄС Жозеп Боррель. Під час дебатів про європейську безпеку, військову загрозу Україні з боку Росії та відносини ЄС з Росією євродепутати закликали до єдиності та висловили підтримку Україні.

Голова Європарламенту Роберта Мецола підкреслила, що Європейський парламент неодноразово висловлював солідарність з народом України, оскільки він продовжує стикатися з невизначеністю та загрозами російської військової агресії. «Те, що ми спостерігаємо, також є загрозою миру в усій Європі», – сказала вона. Роберта Мецола підкреслила, що Європарламент схвалює надання фінансової допомоги Україні у розмірі 1,2 мільярда євро. Вона подякувала Європейській комісії за «своєчасну пропозицію підтримати фінансову стабільність та стійкість України в нинішніх складних обставинах».

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що безпрецедентне нарощування російських військ уздовж українського кордону можна розглядати лише як агресивну та загрозливу поведінку. Він зазначив, що ця войовнича тактика загрожує не лише стабільності та цілісності України, а й миру та безпеці в Європі та міжнародній системі, заснованій на правилах. Шарль Мішель підкреслив, що ЄС постійно працює зі своїми міжнародними партнерами та союзниками для деескалації напруженості, насамперед за допомогою дипломатії, а також у підготовці жорстких санкцій проти Росії, якщо продовжиться військова агресія проти України. Крім того, він оголосив про ініціативу, в рамках тісної координації між ЄС та Україною, проведення донорської конференції для подальшої підтримки української економіки.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сказала: «Ідея сфер впливу не належить до 21 століття. Дипломатія ще не сказала свого останнього слова, але тепер мають іти справи», — сказала вона, посилаючись на останні сигнали, що надходять з Кремля. НАТО ще не спостерігає скорочення російських військ навколо України, наголосила вона.

Президентка Єврокомісії також застерегла Росію від спекулювання на «енергетичному питанні». Оскільки ЄС зміцнює інші джерела енергії, «ми в безпеці цієї зими», зазначила вона, додавши, що основним уроком для ЄС є те, що він повинен диверсифікувати свої джерела енергії, щоб не бути залежним від російського газу. Європейське майбутнє – за відновлюваними джерелами енергії, підсумувала вона.

«Те, що може статися в Україні, ознаменує майбутнє людства», – попередив Верховний представник ЄС Жозеп Боррель. «Якщо закон сильнішого переможе, це буде кроком назад», – додав він. Пан Боррель також підкреслив, що ЄС та його країни-члени стикаються з можливістю російської військової агресії в повній єдності, і вважає, що «це один із позитивних наслідків цієї кризи». Він чітко дав зрозуміти, що Євросоюз готовий вести переговори щодо дипломатичного вирішення, але також готовий діяти за допомогою санкцій, якщо знадобиться.

Багато євродепутатів підкреслили, що нинішня напруженість є тривожним сигналом для Європейського Союзу, який повинен і далі розвивати свої сили, щоб протистояти зовнішньому тиску та забезпечити рішучу відповідь на зовнішні загрози, зберігаючи при цьому мир і демократію як фундаментальні цінності та важливу мету.

Висловлюючи свою постійну підтримку та захоплення українським народом, який роками стикався з загрозою російської агресії, багато євродепутатів підтвердили необхідність як продовження дипломатії, так і підготовки жорстких санкцій проти Росії.