Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

17 лютого 2022, 08:49

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми не підемо на жодні компроміси ні щодо європейської, ні щодо євроатлантичної інтеграції України»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у відеоконференції між Групою Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки та Групою підтримки України в Конгресі США.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала за масштабну допомогу Україні з боку Сполучених Штатів: «Ми вдячні американському Конгресу, адміністрації, американському народу за ту велику підтримку, яку зараз надають Україні».

Україна, за словами голови Комітету, зараз дуже потребує допомоги, бо український народ готовий захищатися. Однак ресурсів і оборонних можливостей, попри значну роботу протягом останніх восьми років, усе ще недостатньо. «Усе, що може бути зроблене для підсилення нашої оборонної здатності — для нас дуже важливо», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також звернулася до американської сторони із закликом у найшвидші терміни повернути до України американських військових інструкторів: «Думаю, це було б важливим і серйозним сигналом, бо інакше виглядатиме так, ніби ми виконуємо забаганки Путіна, який чекає не лише на війну з Україною. Своїми ультиматумами у грудні минулого року Путін фактично почав війну проти усього вільного світу. І думаю, наша чітка відповідь, єдність і сила мають бути вирішальними у цьому протистоянні».

Голова Комітету також подякувла за те, що ані НАТО, ні Сполучені Штати не прийняли вимог Путіна щодо того, щоб Україна відмовилася від своїх євроатлантичних амбіцій. «Ми не збираємось іти на жодні компроміси ні щодо європейської, ні щодо євроатлантичної інтеграції України. Звісно, наші амбіції про приєднання до ЄС та НАТО вимагають великої домашньої роботи, і тут нам потрібна ваша підтримка на шляху перетворень, який не завжди легкий, бо це шлях демократичних перетворень. І саме демократія — це те, що відрізняє нас від автоританої Росії і наближає до втілення наших стратегічних планів», – сказала вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала США до негайної відповіді на учорашні рішення Держдуми Росії: «Нам варто одностайно підтримати персональні санкції проти кожного члена Думи РФ, який підтримав заклик до президента Путіна визнати псевдореспубліки «ДНР» та «ЛНР». Ці території є, насправді, тимчасово окупованими українськими територіями».

Щодо заяви президента Байдена про те, що газогін «Північний потік-2» можна буде поховати, якщо Росія піде на подальшу агресію — голова Комітету переконана, що цей газогін ніколи не повинен запрацювати: «Інакше ми просто йтимемо на повідку у Путіна. Бо він використовує цей газогін, як зброю і як ще один засіб війни проти України».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що Захід має протистояти РФ, щоб вона не нав’язувала світу своє бачення міжнародного порядку і міжнародної безпеки: «Сподіваюся, що епоха цієї бензоколонки, яка видає себе за країну, як казав сенатор Маккейн, — невдовзі закінчиться». Залежність вільного світу від газу та нафти, на думку голови Комітету, з допомогою нових технологій та зелених перетворень поступово зменшиться.