Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

16 лютого 2022, 10:15

Єврокомісія запропонувала ініціативи для зміцнення безпеки та оборони ЄС

Європейська Комісія запропонувала низку заходів для посилення здатності Євросоюзу протистояти багаторівневим загрозам. Ці заходи, як вказано у повідомленні Єврокомісії, стосуються сфер, критичних для оборони та безпеки ЄС. Вони включають «Внесок у європейську оборону», що охоплює весь спектр викликів, починаючи від звичайної оборонної промисловості та обладнання на землі, на морі та в повітрі, до кібер-, гібридних та космічних загроз, військової мобільності та змін клімату; а також дорожню карту щодо критичних технологій безпеки та оборони. Нові ініціативи є конкретними кроками на шляху до більш інтегрованого та конкурентоспроможного європейського оборонного ринку, зокрема шляхом посилення співпраці в рамках ЄС, — йдеться у повідомленні.

Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії, сказала: «На тлі поглиблення геополітичного суперництва Європейський Союз повинен зберігати свою технологічну перевагу. Він може зробити це шляхом подолання широкого кола загроз, від звичайних до гібридних атак, кібератак та загроз у космосі. Окрім гарантування безпеки громадян ЄС, європейський оборонний сектор може сприяти економічному відновленню через позитивне поширення інновацій для цивільного використання».

До кінця 2022 року Європейський оборонний фонд (EDF) має інвестувати 1,9 мільярда євро в проєкти оборонних досліджень і розвитку потенціалу. Це дасть старт ключовим великомасштабним проєктам, одночасно стимулюючи оборонні інновації. Комісія також розробить додаткові стимули для інвестицій держав-членів у оборонні стратегічні проєкти, зокрема, якщо вони розробляються та/або закуповуються в рамках співпраці ЄС.

Комісія планує низку інструментів для стимулювання закупівель оборонних спроможностей. Розглядають можливість відмови від податку на додану вартість (ПДВ) та створення нових фінансових рішень в рамках Європейського оборонного фонду. Також Єврокомісія стежитиме за тим, щоб інші горизонтальні політики, такі як ініціативи щодо сталого фінансування, відповідали зусиллям ЄС щодо доступу європейської оборонної промисловості до фінансування та інвестицій.

Європейська комісія запропонувала державам-членам упорядкувати експортний контроль, зокрема, знайти підхід, за яким вони, загалом, не обмежували б один одного від експорту до третьої країни будь-якого військового обладнання та технологій, розроблених у співпраці. Це повинно гарантувати, що продукти, що фінансуються EDF (Європейським оборонним фондом), отримають прибуток від адекватного та конкурентного доступу до міжнародних ринків без шкоди для суверенних рішень держав-членів, йдеться у повідомленні ЄК.

Щодо протидії гібридним загрозам — буде проведена оцінка базових показників стійкості секторів, щоб визначити прогалини та потреби, а також конкретні кроки для їх усунення. Крім того, для посилення кібербезпеки та кіберзахисту, Комісія запропонує Закон про стійкість до кіберзагроз та попросить Європейські організації зі стандартизації розробити гармонізовані стандарти щодо кібербезпеки та конфіденційності. До кінця цього року буде  запропоновано оновити спільний план дій ЄС щодо підвищення військової мобільності в Європі та за її межами.

10 та 11 березня 2022 року у Франції відбудеться Неформальний саміт щодо нової європейської моделі зростання та інвестицій. Під час цього саміту буде проведено спеціальну сесію з питань оборони, на якій планують обговорити нові оборонні ініціативи Єврокомісії.