Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

19 жовтня 2021, 07:45

«Саме політична частина Угоди про асоціацію та її виконання дасть нам можливість наближатися до європейських цінностей у реальному житті», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС та заступниця голови Комітету Марія Мезенцева взяли участь в онлайн-дискусії «Шість років імплементації Угоди про Асоціацію: як зробити Україну частиною політики розширення ЄС?»

Подія ініційована Українським центром європейської політики за партнерства із підкомітетом з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Комітету ВР з питань інтеграції України до Європейського Союзу та українським офісом Фонду Конрада Аденауера.

Під час події було презентовано звіт УЦЄП «Україна та Угода про асоціацію: моніторинг виконання 2014 — перша половина 2021 року». За даними цього звіту, лідерами, які демонструють найбільший прогрес у виконанні Угоди про асоціацію є сфера технічних бар’єрів у торгівлі (тут 100% виконання), також — державні закупівлі, зовнішня, оборонна та безпекова політика. Середній прогрес демонструють сфери: статистики, санітарних та фітосанітарних заходів, інтелектуальної власності. Аутсайдерами в імплементації Угоди про асоціацію є сфера громадського здоров’я, транспорт, заснування підприємницької діяльності, поштові та кур’єрські послуги, фінансова співпраця та боротьба з шахрайством. Абсолютним аутсайдером є сфера освіти, де відбулися навіть спроби «відкату» реформ.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що на сьогодні, аналізуючи прогрес виконання Угоди про асоціацію, важливо передбачати додатковий компонент, який дозволить виокремлювати саме ті сфери, де є відкати. «Дуже прикро, знаючи, як складно рухати окремі напрямки реформ, як складно давалися ті чи інші рішення в різних секторах, — констатувати, що сьогодні ми за багатьма сферами маємо крок вперед і два назад», — вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе. На її думку, така ситуація, зараз є, зокрема, у сфері державної служби: «Спершу було повне скасування цієї реформи, тепер ми, нібито, ідемо до відновлення відкритих конкурсів на державні посади, але вже тривалий період. Це не сприяє тому, щоби ми мали серйозну інституційну спроможність реалізовувати завдання з євроінтеграції». У сфері верховенства права, переконана голова Комітету, Україна також демонструє серйозний відкат назад, бо у жовтні 2019 року судова реформа була скасована, а зараз їй, нібито, надали новий старт, який, водночас, пробуксовує.

Голова Комітету нагадала про важливість інституційної спроможності для успіху європейської інтеграції України: «В євроінтеграції є величезна кількість людей, праця яких не дуже видима. Це ті фахівці, які глибоко розбираються у процесах всередині країни, розуміються на директивах і регламентах ЄС і можуть запропонувати системні рішення. Але таких фахівців, через постійні землетруси у державній службі, стає дедалі менше, зокрема, і в Урядовому офісі». Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що замість того, щоби нарощувати свою спроможність в Уряді, Урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції тепер зіткнувся зі скороченням штатних одиниць: «Це неприпустима розкіш, якщо ми дійсно серйозно націлені працювати над європейською інтеграцією».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що Україна протягом останніх двох років недовикористала потенціал для успішної реалізації багатьох євроінтеграційних завдань. Водночас, вона привітала єдність в українському Парламенті під час ухвалення закону про внутрішній водний транспорт: «Євроінтеграція може бути успішною, коли об’єднуються зусилля різних політичних сил, які у цій царині мають спільні декларовані цілі, і це дає результат. У нас є поле для спільнодії, поле для можливостей реалізовувати конституційні цілі».

Заступниця голови Комітету Марія Мезенцева вважає, що Україна демонструє хороший прогрес у виконанні Угоди про асоціацію і заслуговує на статус кандидата на вступ до ЄС: «Порівнюючи з найбільшою хвилею долучення країн до ЄС у 2004 році, долучення Хорватії у 2013 році і з тими країнами, які вже є країнами-кандидатами, — думаю, Україна виконала набагато більше речей для того, щоб претендувати на статус країни-кандидата. Наша спільна політика повинна бути більш сміливою».

Голова Комітету, зі свого боку, зауважила, що дуже важливо, що Україна має сьогодні можливість перегляду Угоди про асоціацію. «Сподіваюся, Україна зможе добитися для себе і перегляду квот, і зміни мит і таке інше. Водночас, мені не вистачає української амбіції про бажану європейську перспективу, а також про те, щоб розширити та поглибити політичну частину Угоди про асоціацію. Саме політична частина Угоди і її виконання дає нам можливість наближатися до європейських цінностей не лише у своїх мріях, а й у реальному житті», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.