Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

05 жовтня 2021, 01:15

29 вересня ц.р. відбулось засідання Бюро Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (далі – ПКА)

Під час засідання депутати Верховної Ради України та депутати Європейського Парламенту, що входять до складу Бюро ПКА, обговорили питання щодо майбутнього Саміту Україна-ЄС, реформ в Україні, законодавчих ініціатив та політичного порядку денного Верховної Ради України, а також оновлення Угоди про асоціацію.
Окрім цього, члени Бюро ПКА обмінялись думками щодо питання безпеки та зовнішньої політики, а також проведення майбутніх заходів в рамках діяльності Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС.
Цьогорічне засідання ПКА за домовленістю членів Бюро відбудеться в онлайн-режимі.


неофіційний переклад

Парламентський комітет асоціації між Україною та ЄС

СПІЛЬНА ЗАЯВА
Співголів Парламентського комітету асоціації
Вадима Галайчука та Вітольда Яна Ващиковські,  
за результатами неформального засідання Бюро,
яке відбулося 29 вересня 2021 року.

29 вересня 2021 року, за два тижні до 23-го двостороннього саміту Україна-ЄС, відбулось неформальне онлайн засідання Бюро Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС.
Ми провели відкритий обмін думками щодо очікувань та пріоритетів майбутнього двостороннього саміту, який має досягти значних результатів та закріпити здобутки шляхом досягнення конкретних домовленостей, сприяння поглибленню секторальної інтеграції та обговорення співробітництва з усіх питань, що становлять взаємний інтерес, зокрема енергетичної безпеки та Європейського зеленого курсу.
Ми привітали поточний процес перегляду Угоди про асоціацію, який має продовжувати забезпечувати ефективну реалізацію дорожньої карти, зокрема зусиль України у впровадженні реформ та двосторонніх відносин. Ми також звернули увагу на важливість ініціативи «Асоційоване Тріо», яка є проявом амбіцій та прагнень трьох країн (Грузія, Молдова, Україна) досягнути якісного поступу на шляху до європейської інтеграції.
Ми повторно наголосили на нашій спільній рішучості дотримуватись норм міжнародного права та принципу територіальної цілісності, засуджувати примусову та масову видачу Російською Федерацією паспортів українським громадянам, а також залучення мешканців Криму та тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях до участі у нещодавніх виборах до Державної думи, що підриває чесність та легітимність виборчих процесів у Росії.
Парламентарі з обох сторін залишаються відданими збереженню уваги на міжнародному рівні до питання незаконної анексії Криму та пов’язаних з цим серйозних і системних порушень прав людини. Ми також обговорили поточний стан процесу врегулювання конфліктів шляхом проведення переговорів у різних форматах та поточний стан справ у сусідніх країнах, зокрема ситуацію в Білорусі.
Ми відверто обмінялись думками щодо стану реформ та поточної законодавчої роботи у Верховній Раді України. У цьому контексті члени Бюро нагадали про необхідність дотримання прозорих, всеохоплюючих, конструктивних та заснованих на правилах процедурах прийняття рішень і законодавчих процедур в парламенті. Ми також обговорили необхідність прийняття ефективної дорожньої карти щодо судової та антикорупційної реформи, включаючи імплементацію вже прийнятого відповідного законодавства.
Ми підкреслили наше спільне переконання щодо суттєвої значущості наших дискусій і співпраці, а також парламентського виміру Угоди про асоціацію. Ми вітаємо проведення майбутнього «Дня європейської інтеграції» у Верховній Раді України, яка виявляє постійну рішучість у здійсненні реформ. Ми наголошуємо на необхідності посилення конструктивної співпраці між Парламентом та Урядом для досягнення відчутного прогресу щодо наближення відповідного законодавства.
Ми з нетерпінням очікуємо, що Парламентський комітет асоціації відновить свою роботу у форматі офлайн-зустрічей.