Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

04 червня 2021, 09:00

Понад 2 млрд. євро спрямовано на підтримку культури в рамках нової програми ЄС «Креативна Європа»

Європейська Комісія ініціювала заходи з підтримки культурного та творчого секторів у Європі та за її межами, ухваливши нову програму «Creative Europe 2021-2027». У 2021 році «Креативна Європа» виділить безпрецедентну суму — близько 300 мільйонів євро, щоб допомогти митцям з усіх секторів культури залучити додаткові можливості та реалізувати свої проєкти. Бюджет у 300 мільйонів євро на цей рік закладає основи для перших конкурсів за новою програмою. Ці конкурси будуть відкриті для всіх організацій, у різних сферах культури та творчості. Загальний бюджет програми становить 2,4 млрд. євро. Він на 63% більший, порівняно з попереднім. «Креативна Європа» також має на меті підвищити конкурентоспроможність культурних секторів, одночасно підтримуючи їхні зусилля щодо того, щоб стати більш екологічними, цифровими та інклюзивними. Особлива увага приділяється посиленню стійкості та відновленню культурного та творчого секторів на тлі пандемії COVID-19.

Уповноважена з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель вважає: «Понад 8 мільйонів людей по всьому ЄС працюють у культурній сфері. Культура не має кордонів і національностей. Мистецтво є вікном у світ і сприяє налагодженню мостів поміж нами. У той час, коли музеї, кінотеатри, об’єкти культурної спадщини, театри починають відновлюватися, я хочу ще раз запевнити про підтримку Єврокомісією культурного та творчого секторів. Завдяки збільшенню бюджету, «Креативна Європа» буде прагнути підсилити відновлення секторів, водночас сприяючи величезному розмаїттю та креативності».

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив: «Оновлена програма «Creative Europe» дасть поштовх європейським історіям, які матимуть резонанс у всьому світі, а також сприятиме розвитку європейських митців, продюсерів, дистриб’юторів та творчих діячів, які постраждали від пандемії. У часи зростаючих загроз плюралізму ЗМІ «Креативна Європа» також сприятиме здоровому та стійкому сектору медіа по всьому Євросоюзу».

У 2021 році Програма «Креативна Європа» визначає спільні цілі для культурного та творчого секторів. Вона робить акцент на транснаціональній творчості, глобальному обігу та просуванню європейських творів, інноваціях між секторами та простоті доступу до фінансування за рахунок вищих ставок співфінансування ЄС. Усі профінансовані проєкти та заходи мають поважати гендерну рівність та екологічні зобов'язання ЄС під час створення та їхнього впровадження.

У рамках Creative Europe підпрограма «МЕДІА» підтримає створення та дистрибуцію фільмів та аудіовізуальних творів із міжнародною привабливістю в Європі та за її межами. Це сприятиме вихованню талантів та підвищить медіаграмотність, плюралізм та свободу вираження. Програма і надалі сприятиме європейському культурному та мовному розмаїттю.

«Креативна Європа» надає підтримку за такими напрямками:

•    Переклад літературних творів та розвиток видавничого партнерства;
•    премії ЄС у галузі літератури, музики, архітектури та культурної спадщини, а також ініціативи Європейських столиць культури та Європейської спадщини;
•    посилення доступності та популярності європейських аудіовізуальних творів через платформи та кордони;
•    Creative Innovation Lab — заохочення інноваційних підходів до створення, розповсюдження та просування контенту в різних секторах;
•    популяризація медіаграмотності, плюралізму та свободи як європейських цінностей.

Культурний та творчий сектори завжди були багатим аспектом європейського життя, сприяючи не тільки соціальній згуртованості та різноманітності Європи, але й зміцненню її економічного потенціалу.  Частка цих сфер у загальному ВВП ЄС становить 4,2%, а залученість робочої сили 3,7% .

У 2014 році підтримка ЄС для культурного та творчого секторів була об’єднана в окрему програму фінансування — «Креативна Європа». Програма складається з трьох напрямків: напрямок КУЛЬТУРА охоплює всі сфери культури та творчості, окрім аудіовізуального та інформаційного секторів; напрямок MEДІА забезпечує підтримку аудіовізуального та кіносектору; та напрямок МІЖСЕКТОРАЛЬНА СПІВПРАЦЯ надає можливості для міжгалузевих колаборацій.

Понад 40 країн взяли участь у програмі «Креативна Європа» протягом 2014-2020 років. Було надано понад 13 000 грантів. Програма співфінансувала 647 проєктів культурного співробітництва між 3760 організаціями по всій Європі, підготовку понад 16000 фахівців, розробку та/або розповсюдження понад 5000 фільмів, діяльність 1144 кінотеатрів та переклад 3500 книг по всій Європі.

Джерело https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2587