Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

29 квітня 2021, 11:27

«Україна має повністю використати те вікно можливостей, які для неї відкрила адміністрація чинного Президента США»

«Україна має повністю використати те вікно можливостей, які для неї відкрила адміністрація чинного Президента США»

 

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в онлайн дискусії «Україна і Сполучені Штати: про унікальні шанси партнерства», присвяченій найважливішим завданням діалогу між Києвом і Вашингтоном. Дискусію організував Київський Безпековий Форум. Учасники обговорили вплив Вашингтона на агресивні наміри Москви щодо України,  які висновки варто зробити з останньої ескалації Кремля на Сході України та які пріоритети сьогодні у відносинах України і Сполучених Штатів. 

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що Україна має повністю використати те вікно можливостей, які відкрила для неї адміністрація чинного Президента США Джо Байдена. «Сподіваюся, що США використають свої позиції в НАТО, аби переконати й інших партнерів у наданні Україні Плану дій щодо членства в Альянсі. Доти добре було б отримати статус основного союзника США поза НАТО. Це дасть Україні додаткову військову, політичну, економічну та фінансову підтримку», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Голова Комітету також впевнена, що санкційна політика щодо Росії має не лише тривати, але, якщо Росія не змінить свою поведінку, — мусить бути посилена. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що дуже важливо також, щоби Сполучені Штати  продовжували підтримувати, мотивувати і підштовхувати реформи, які почалися в Україні: «Потрібно забезпечити дуже чіткий, відкритий, і часом навіть не дуже приємний діалог між США та Україною, показуючи на проблемні і слабкі місця, де потрібні зміни. Бо саме реальні реформи допоможуть нам долучитися до євроатлантичної спільноти».

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе занепокоєна ініціативою президента Зеленського зустрітися із президентом Путіним: «Мене це бентежить, якщо сказати м`яко, оскільки, я так розумію, що президент Зеленський наразі навіть для себе не має чіткої відповіді, чого він очікує від цієї зустрічі. Український президент у цьому конкретному питанні лише продовжує грати роль президента». Голова Комітету нагадала, що тиск і присутність західних партнерів у нормандському форматі не забезпечили виконання Путіним його обіцянок чи рішень. Це лише не дозволило йому брехати про ці переговори. «Я, на жаль, вважаю, що ця ініціатива – ще один піар крок, який не буде мати користі для України. Боюся, що Путін зможе використати це на свою користь. 

 

Що стосується прямих контактів між США і РФ, голова Комітету привітала той факт, що Сполучені Штати повернулися до ролі світового лідера у боротьбі за права людини, демократію, верховенство права і міжнародне право загалом. «Я вважаю, що дуже важливо, щоб ці контакти існували, хоча, звичайно, порядок денний буде дуже складним для такого безпосереднього спілкування. Але важливо, щоб не було ніякої торгівлі за спиною України нашими інтересами. Не може бути ніякого компромісу щодо цінностей для досягнення якихось бізнесових чи тимчасових інтересів. Я дуже зацікавлена в тому, щоб Російська Федерація, якщо вона не змінить свою поведінку, була покарана. Саме такий меседж має надходити до Росії від США», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона резюмувала, що комунікація між США та Росією має бути спрямована на те, щоби, зрештою, Росія перестала брехати міжнародній спільноті, як вона це робить зараз, порушуючи міжнародне право. Це треба зупинити.