Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

12 квітня 2021, 15:06

Важливо активізували всі інструменти між Україною та НАТО — Іванна Климпуш-Цинцадзе про ескалацію на Сході

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС 9 квітня взяла участь в онлайн-дискусії Групи дружби з Литвою. Темою обговорення були очікування України щодо підтримки НАТО на тлі війни з Росією, яка восьмий рік триває на Сході України. 

Іванна Клумпуш-Цинцадзе зазначила, втрати українських військових, убитих і поранених, зростають, незважаючи на нібито домовленості про припинення вогню. Російська Федерація до того ж активізувала інформаційну війну проти України. «Ніхто не знає, що в голові в Путіна, і ніхто не може передбачити, який тип поведінки він обере. Але ми всі розуміємо, що його тактика та його апетити стосуються не лише відновлення СРСР 2.0. Ідеться не лише про відновлення контролю над колишніми радянськими республіками, такими як Україна, а й про підрив демократичного порядку, який ми маємо у світі, дестабілізацію демократичних країн і союзів, таких як НАТО чи ЄС», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За цих умов, переконана голова Комітету, Україна та Захід мають продемонструвати спільну реакцію, щоб захистити спільну безпеку та інтереси. «Дуже важливо, щоб зараз ми активували всі інструменти, які маємо між Україною та НАТО, наприклад, статус партнера з розширеними можливостями. Військова співпраця в рамках цього інструменту має отримати додаткового імпульсу – обмін розвідувальною інформацією, збільшення кількості спільних навчань як з НАТО, так і з окремими членами Альянсу. Я вітаю рішення США відправити додаткові кораблі до Чорного моря. Це важливий сигнал і підтримки для нас, і стримування РФ. Потрібно виходити на домовленості постійної присутності кораблів країн-членів Альянсу в Чорному морі», — впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету нагадала і про трастові фонди НАТО в Україні. На її думку, робота деяких з них може бути переорієнтована, їх варто зробити гнучкими інструментами та використовувати для найбільш нагальних потреб.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також вважає, що варто спростити процедури постачання зброї в Україну, оскільки в багатьох країн такі процедури наразі є надто складні. «Не секрет, що деякі країни мають дуже складні процедури навіть продажу зброї в Україну. Можливо, це час, коли деякі процедури варто було б спростити», — переконана голова Комітету.

Окрім активізації військових зусиль, Україна разом із західними партнерами, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, має дати спільну відсіч будівництву Північного потоку-2. Окрім цього, не варто забувати про інструмент санкцій. «Зараз ми раді бачити сильну спільну відповідь Заходу на цю ескалацію, але інструмент санкцій недовикористаний», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Альвідас Медалінскас – представник ГО «Ворота Донбасу», колишній депутат Парламенту Литви, переконаний, що загрози з боку Росії стосуються не лише безпеки України, а й безпеки всієї Європи. Він вважає, що дії Росії потребують серйозної спільної реакції Заходу. По-перше, варто зупинити будівництво газогону Північний потік-2, бо він може стати інструментом шантажу європейських країн, в тому числі країн-членів НАТО; по-друге, надати Україні План дій щодо членства в НАТО; по-третє, забезпечити Україні військову підтримку; і по-четверте, гарантувати дипломатичну підтримку у вигляді санкцій, без жодних поступок Росії.

Баронеса Елізабет Баркер, членкиня Палати лордів Великої Британії, запевнила, що Велика Британія повністю підтримує Україну в прагненні захистити свою незалежність і територіальну цілісність. «Британський Уряд вважає своїм важливим завданням допомогти Україні отримати План дій щодо членства в НАТО, — заявила баронеса.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що зараз Україна знову артикулює свою зацікавленість в отриманні Плану дій щодо членства в НАТО. «Звісно, нам слід зробити ще багато домашньої роботи, але активізація цих зусиль у сферах, де така робота триває, була б ще однією платформою негайних дій для подальшого успіху інтеграції. Це допомогло б нам прискорити нашу внутрішню трансформацію і для військової, і для ціннісної взаємосумісності», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.