Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

28 вересня 2020, 13:18

Запровадити офіційну електронну адресу для ФОП, юридичних та фізичних осіб

У нас #НаОпрацюванніКомітету одразу два проєкти законів №3860, які пропонують запровадити можливість використовувати електронні адреси у офіційному листуванні.

Проєкт №3860 визначає поняття «офіційна електронна адреса». Вона, як вказано у документі, має складатись з ідентифікатора, позначки «@» та доменного імені.
Для юридичних осіб в якості ідентифікатора пропонують використовувати код згідно з Єдиним державним реєстром, а для фізичних осіб-підприємців – реєстраційний номер облікової картки платника податків. Законопроєкт застерігає також, що офіційні електронні адреси на території України не можуть бути зареєстровані на доменних іменах «ru».

Усі офіційні електронні адреси будуть реєструються в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та в Єдиному державному демографічному реєстрі. Публічні електронні реєстри зможуть отримувати інформацію про офіційні електронні адреси без участі громадян, просто через інформаційну взаємодію з цими ресурсами.

Як українці будуть отримувати офіційні електронні адреси?

•    Юридичні особи (у тому числі державні органи, органи місцевого самоврядування) та фізичні особи-підприємці зможуть автоматично отримати таку адресу під час реєстрації, а також під час внесення змін до своїх відомостей;
•    фізичні особи автоматично отримають офіційну електронну адресу під час оформлення паспорта громадянина України або ж під час обміну паспорта.

Повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу, вважатимуться такими, що офіційно вручені та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження їх направлення.

Електронну адресу також зможуть використовувати учасники судового процесу, адвокати та судові експерти.

Законопроєкт №3860-1 узагалі передбачає — якщо учасник судового процесу зазначив у заяві, скарзі, клопотанні, відзиві свою офіційну електронну адресу або вона міститься в Єдиному державному реєстрі, то вручати судові повістки, повідомлення чи ухвали рішень суд може лише на таку офіційну електронну адресу. Підтвердженням вручення  відповідного процесуального документу буде повідомлення про його надсилання до адресата.

Також передбачається, що учасник судового процесу в позовній заяві, апеляційній чи касаційній скарзі тощо обов'язково має зазначати свою офіційну електронну адресу.

Усі зміни, які пропонує проєкт №3860-1 стосуються лише юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Свій висновок щодо того, чи відповідають описані проєкти праву ЄС Комітет з питань інтеграції України до ЄС оприлюднить на засіданні 30 вересня.