Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

01 червня 2020, 15:29

Пандемія COVID-19 змусила парламенти країн Європи переглянути процедури голосування

Пандемія COVID-19 внесла корективи в усі сфери нашого життя, в тому числі і в роботу установ, які ухвалюють найважливіші рішення в державі. Парламенти деяких європейських країн дозволили своїм співробітникам не тільки працювати онлайн, а й проводити  парламентарям голосування віддалено.

Європейський Парламент
20 березня Бюро Європейського Парламенту ухвалило рішення дозволити, зважаючи на надзвичайну ситуацію через COVID-19, альтернативну процедуру електронного голосування. Учасники отримують бюлетень для голосування електронною поштою. Вони мають його заповнити (дати просту відповідь «так» або «ні»), поставити свій підпис, відсканувати чи сфотографували та надіслати назад з офіційної електронної адреси (Європейського Парламенту) на спеціальну поштову скриньку Європейського Парламенту. Секретаріат Парламенту підраховує результати голосування, які записують у протоколі.

Іспанія
Віддалене голосування можливе в обох палатах Парламенту Іспанії. Дистанційне голосування тут застосовували ще задовго до карантину через епідемію COVID-19, але лише в таких випадках:
-   вагітність депутатки;
-   декретна відпустка;
-   серйозна хвороба і лише в тому випадку, якщо член/членкиня Парламенту не може здійснювати свою діяльність. Для цього потрібен медичний документ, який це підтверджує.

Румунія
14 березня Парламент Румунії ухвалив рішення про внесення змін до своїх внутрішніх процедур. Згідно з цими змінами, парламентську роботу можна здійснювати через «електронні засоби» у виняткових обставинах (наприклад, в умовах епідемії, стихійного лиха, землетрусів чи терористичних атак), які не дають змогу депутатам бути фізично присутніми у Парламенті. 18 березня Парламент почав використовувати новий онлайн-інструмент, який дозволяє дистанційне голосування.

Польща
24 березня спікер польського Сейму оголосив про ухвалення резолюції щодо зміни процедури голосування, адаптуючи її до епідемічних ризиків, епідемій або надзвичайних ситуацій, передбачених Конституцією. Під час епідемії фізично в Сеймі буде присутня лише обмежена кількість депутатів від кожної групи. Всі інші зможуть брати участь за допомогою технології відеозв’язку, яка забезпечує перевірку особи кожного депутата. Голосування може відбуватися в електронному вигляді віддалено, після додаткової перевірки особи.

Велика Британія
Велика Британія розробила спеціальний додаток для онлайн-голосування. Також існує практика, що 50 депутатів присутні в залі засідань, а 120 долучаються до засідання через онлайн платформу.

Утім, застосування систем дистанційного голосування є досить складним та витратним, адже задля впровадження такої системи потрібно змінювати законодавство, а інколи навіть конституцію. В Італії, наприклад, для запровадження електронного віддаленого голосування, необхідно було внести зміни до статті 64 Конституції країни. Зробити це парламентарі так і не наважилися, відтак дискусії щодо того, як це зробити, в Італії тривають досі.

До того ж для дистанційного голосування нелегко забезпечити конфіденційність. Тому вищезгадані країни не планують продовжувати активно використовувати таку систему через її складність і неповну захищеність, і саме тому вона буде актуальною лише на періоди пандемії.

Публікацію створено за матеріалами вебінару «Віртуальна робота Парламенту: система дистанційного голосування», організатором якої є ПАРЄ, а також за матеріалами Бюро Європейського Парламенту.