Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

04 лютого 2016, 15:21

03 лютого 2016 року під головуванням голови Комітету І. Геращенко відбулось чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції за участю заступника Міністра аграрної політики та продовольства України О.Ковальової


У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Такими, що не суперечать праву Європейського Союзу було визнано проекти Законів реєстр.№№3209 та 2364а.

Проект Закону реєстр.№3209 розроблено з метою вдосконалення порядку надання технічних умов приєднання об‘єктів потенційного будівництва до мереж водо-, енерго-, теплопостачання, водовідведення та газопостачання у випадках, коли земельні ділянки державної/комунальної власності під забудову виставляються на земельні торги (аукціони), а також встановлення справедливої, заздалегідь визначеної вартості цього приєднання. Метою законопроекту реєстр.№ 2364а є врегулювання питання відшкодування моральної (немайнової) шкоди в споживчих правовідносинах незалежно від відшкодування майнової шкоди.

Народні депутати-члени Комітету визнали таким, що не суперечить міжнародно-правовим зобов`язанням України законопроект реєстр. №3201. Законопроектом пропонується у статті 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» законодавчо визначити поняття «харчові продукти, що мають зменшений вміст глютену (клейковини)» та «харчові продукти, що не містять глютену (клейковини)», встановити необхідність застосування відповідного маркування за наявності його підтвердження відповідно до вимог закону, а також включити нову статтю 327-1 «Виготовлення та збут дієтичних харчових продуктів,  що не містять глютен» з метою встановлення відповідальності за надання недостовірної інформації при маркуванні продукції як такої, що не містить глютен.

Законопроект реєстр.№3327 члени Комітету визнали таким, що не відповідає Європейській угоді про міжнародні автомагістралі. Разом з тим, народні депутати прийняли рішення звернутися до Верховної Ради України з пропозицією розглядати зазначений законопроект під час пленарного засідання у комплексі з законопроектами, що стосуються реклами, зокрема, реклами на автомобільних дорогах. Законопроект спрямований на створення умов для правового врегулювання особливостей надання земельних ділянок під автомобільні дороги, вирішення неврегульованих проблем встановлення охоронних зон автомобільних доріг, деталізація складових автомобільних доріг, удосконалення правових норм щодо використання для будівництва доріг сільськогосподарських угідь, погодження місць розташування об’єктів.

Проект Закону реєстр.№3383 було визнано таким, уточнення якого не суперечать законодавству Європейського Союзу. Однак, разом з цим, члени Комітету прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням внести технічні корективи у зазачений проект Закону, зокрема, уточнення щодо хворих тварин, які не підлягають страхуванню з державною підтримкою. Внесення викладених в проекті Закону змін необхідно для приведення Закону України “Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою” у відповідність з Законом України “Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів”, що надасть можливість сільськогосподарським товаровиробникам рибної галузі отримувати державну підтримку при страхуванні водних біоресурсів.

Разом з тим народні депутати визнали таким, що не відповідають міжнародно-правовим зобов`язанням України проекти Законів реєстр.№№ 3548 та 2870.

Також було висловлено низку зауважень і пропозицій до проекту Закона реєстр. №1765.
Члени Комітету звернулися до представника Міністерства аграрної політики та продовольства України з пропозицією ініціювати розробку програм, спрямованих на збільшення обсягу безглютенової продукції, в т.ч. в дитячому харчуванні.