Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

26 листопада 2015, 10:15

25 листопада 2015 року під головуванням голови Комітету І. Геращенко відбулось чергове засідання Комітету

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоді про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Народні депутати-члени Комітету визнали такими, що не суперечать праву Європейського Союзу, Угоді про асоціацію та міжнародно-правовим зобов`язанням України в рамках Ради Європи проекти Законів реєстр. №№2487а, 2186а, 3259 та 2242.
У законопроекті реєстр.№2487а пропонується, щоб засновники акціонерних товариств, що здійснюють діяльність відповідно до Закону України «Про банки та банківську діяльність», несли повну матеріальну відповідальність всім своїм майном та майновими правами, у тому числі часткою у майні інших осіб, за фінансовими зобов’язаннями товариства, якщо рішенням суду не буде встановлено їх невинуватість у визнанні товариства проблемним, неплатоспроможним.

Проектом Закону реєстр.№2186а передбачається обмежити доступ молоді під час знаходження у навчальних закладах до алкогольних та тютюнових виробів шляхом встановлення заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів на відстані менше ніж 300 метрів від наявних земельних меж дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів.

Законопроектом реєстр.№3259 пропонується встановити сферу застосування та порядок здійснення стратегічної екологічної оцінки, яка полягає в оцінюванні наслідків виконання документів державного планування для довкілля, в тому числі здоров’я населення, та розробленні заходів із запобігання можливим негативним наслідкам.

Законопроектом реєстр.№2242 вносяться зміни до Митного кодексу України, які передбачають спрощення та удосконалення норм законодавчих актів, що стосуються митного оформлення товарів, які підлягають оцінці відповідності, а саме: розмежування повноважень між митницями та Державтоінспекцією по здійсненню контролю за наявністю сертифікатів відповідності на транспортні засоби, які ввозяться на митну територію України.

Члени Комітету визнали таким, що формально не суперечить міжнародно-правовим зобов`язанням України проект Закону реєстр.№ 2378а, але, водночас, потребує уточнення та доопрацювання з огляду на те, що питання, які стосуються впровадження безготівкової оплати вартості проїзду в місцевому пасажирському транспорті, відносяться переважно до компетенції національного законодавства. Зазначений законопроект спрямований на створення умов для впровадження безготівкової оплати вартості проїзду в місцевому пасажирському транспорті шляхом надання відповідних повноважень органам місцевого самоврядування.

Разом з тим депутати визнали такими, що потребують доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень проекти Законів реєстр.№№2145а-2, 2145а-3 та 2740.
Законопроектом реєстр.№2145а-2 та 2145а-3 передбачається запровадити законодавчий механізм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення. Цей механізм має врегулювати правовідносини, пов‘язані з ініціюванням, призначенням, підготовкою і проведенням місцевого референдуму як інструмента безпосередньої демократії.

Метою законопроекту реєстр.№2740 є сприяння захисту здоров’я споживачів шляхом врівноваження попиту на енергетичні напої, створення умов за яких споживання таких напоїв буде наближено до норм встановлених лікарями (ефект планується досягти за рахунок зростання ціни на енергетичні напої в наслідок запровадження ставок акцизного збору).

Народні депутати-члени Комітету визнали такими, що суперечать праву Європейського Союзу проект Закону реєстр.№3197.