Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

07 липня 2023, 08:08

У Брюсселі відбулося 15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

5-6 липня 2023 року у Брюсселі відбулося п’ятнадцяте засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, під спільним головуванням Вадима Галайчука від Верховної Ради України та Вітольда Ващиковського від Європейського Парламенту.

Парламентський Комітет асоціації, обмінявшись інформацією щодо наслідків російської агресії та спільної відповіді на неї, останніх подій в Україні та у відносинах між Україною та ЄС, а також в євроатлантичній інтеграції України, погодив заключну заяву та рекомендації.

У цій заяві Парламентський комітет асоціації, зокрема, знову однозначно засуджує неспровоковану, невиправдану, безглузду та жорстоку військову агресію Російської Федерації проти України та вимагає від РФ негайно припинити всі військові дії в Україні, беззастережно вивести всі військові та воєнізовані сили та військову техніку з міжнародно визнаної території України та її територіальних вод.

Закликає всіх міжнародних партнерів України підтвердити свою рішучість продовжувати підтримувати Україну до повного відновлення її територіальної цілісності та контролю над міжнародно визнаними кордонами та продовжувати надавати військову допомогу Україні стільки, скільки буде потрібно для перемоги проти Росії.

Підкреслює, що міцний мир, після перемоги України, має бути зрештою забезпечений інтеграцією України в ЄС і НАТО; підтверджує свою підтримку мирного плану з 10 пунктів, представленого президентом Зеленським.

Закликає союзників по НАТО виконувати свої зобов’язання щодо членства України в НАТО та очікує, що майбутні саміти у Вільнюсі та Вашингтоні прокладуть шлях для надання Україні запрошення приєднатися до НАТО, а процес вступу розпочнеться після закінчення війни та буде завершений якнайшвидше. Євросоюз, країни-члени, союзники по НАТО та партнери-однодумці повинні тісно співпрацювати з Україною, щоб розробити надійну структуру для гарантій безпеки, яка має бути запроваджена одразу після війни, доки не буде досягнуто повного членства в НАТО.

Підтримує заснування Спеціального трибуналу для розслідування та судового переслідування злочинів агресії проти України; вітає участь Євроюсту в аналізі та зберіганні доказів, пов’язаних з основними міжнародними злочинами, у тому числі військовими злочинами, злочинами проти людяності та геноциду.

Закликає інституції Євросоюзу і держави-члени підтримувати єдність ЄС і чинити посилений тиск на Росію та її союзників, зокрема на режим Лукашенка в Білорусі, у тому числі шляхом подальших пакетів санкцій, спрямованих на стратегічне послаблення спроможності Росії вести війну, і до повного виведення російські війська з України, відновлення територіальної цілісності України.

Вітає пропозицію Європейської Комісії щодо створення нового «Українського механізму», який включатиме позики, гранти, залучення приватних інвестицій та інші інструменти і джерела в рамках трьох компонентів на загальну суму 50 мільярдів євро на період з 2024 по 2027 роки для всіх типів підтримки.

Закликає уряд України підготувати відповідний «План України» для відновлення, реконструкції та модернізації країни та викласти реформи та інвестиції, які він має намір здійснити, пов’язані з процесом вступу до ЄС. Підкреслює, що підтримка реконструкції з боку ЄС буде пов’язана з продовженням реалізації реформ та антикорупційних заходів, які відповідають обраному Україною європейському шляху.

Знову підтверджує свою відданість членству України в ЄС. Вітає усну оцінку, надану Європейською комісією 22 червня 2023 року, згідно з якою Україна повністю виконала два кроки та досягла значного прогресу на решті п’яти кроків; очікує від української влади подальших законодавчих зусиль і закликає до поглиблення та постійного діалогу та підтримки та чіткої дорожньої карти для виконання решти кроків.

Закликає Єврокомісію та держави-члени продовжувати підтримувати Україну, щоб її переговори про вступ до ЄС могли бути відкриті цього року. Сподівається на позитивну рекомендацію від Єврокомісії після виконання семи кроків, викладених у висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС. Закликає визначити чіткий шлях для початку переговорів про вступ, заснований на поетапному підході, зосереджуючись на забезпеченні відчутних переваг для українського суспільства та громадян від початку процесу. Закликає встановити чіткі терміни завершення переговорів з Україною не пізніше кінця поточного десятиліття.

Також Парламентський комітет асоціації вітає започаткування регулярних міжкомітетських обмінів між двома парламентами. Підкреслює готовність обох парламентів — Верховної Ради та Європарламенту посилювати партнерство та співпрацю на основі оновленого Меморандуму про взаєморозуміння та підтримувати парламентський вимір процесу реконструкції України та вступу до ЄС, подальшу внутрішню реформу у ВРУ, спрямовану на покращення якості законодавства, консолідацію ухвалення рішень на основі правил, підвищення прозорості, передбачуваності та відкритості, а також посилення контрольної функції та спроможності ВРУ, таким чином сприяючи ефективному приведенню законодавства України у відповідність до acquis ЄС у контексті шляху вступу України до ЄС.