Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

06 липня 2023, 08:12

У Брюсселі відбувається 15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

У засіданні беруть участь депутати Верховної Ради України та їхні колеги з Європейського Парламенту. Учасники обговорюють підтримку України з боку Євросоюзу та двосторонні відносини у контексті протидії російській агресії проти України, притягнення винних до відповідальності за злочини агресії проти України через спеціальний трибунал; репарації; відновлення та реконструкцію України.

Співголова ПКА з боку ЄС Вітольд Ващиковський зазначив, що протягом майже п’ятисот днів українці демонструють неймовірний приклад відваги, стійкості, єдності та рішучості. «Нашим спільним завданням є переконати держави-члени ЄС та європейських громадян, що Україна — це надбання для Європейського Союзу. Її європейська та євроатлантична інтеграція — це наш спільний інтерес. Наше завдання також — переконати в цьому тих, хто все ще сумнівається. Давайте не будемо недооцінювати цього», — сказав він.

Вадим Галайчук, співголова Парламентського Комітету асоціації з українського боку, зазначив, що зараз важливо перейти до початку переговорів про вступ України до ЄС, а також знайти правильну формулу отримання членства в НАТО та надійних гарантій безпеки. «Наша зустріч відбувається на тлі контрнаступу України і буквально за кілька днів до важливого саміту НАТО у Вільнюсі. Єврокомісія нещодавно надала свою усну оцінку щодо виконання Україною умов, які супроводжували надання Україні кандидатського статусу, і ухвалила новий механізм допомоги Україні», — сказав він. Вадим

Галайчук також подякував Європейському Парламенту, що з початку 2022 року було ухвалено 32 резолюції на підтримку України. Він зауважив, що, враховуючи поступ України до ЄС,  міжпарламентська співпраця має бути розширена: «Як співголови Парламентського Комітету Асоціації ми з паном Вітольдом Ващиковським поділяємо переконання, що зараз час поглибити та розширити обсяг наших зустрічей. Нам потрібно здійснити перехід від асоційованого порядку денного до передвступного. Наші парламенти вже розпочали більш структурований міжкомітетський діалог, і ми матимемо можливість обговорити це під час цього заідання», — сказав Вадим Галайчук.

Голова Секретаріату багатосторонньої координаційної платформи донорів для України Анна Ярош-Фріс розповіла про новий Механізм підтримки України, який Єврокомісія запропонувала державам-членам ЄС та Європейському Парламенту. Йдеться про 50 мільярдів євро на наступні чотири роки. «Україна зможе розраховувати на конкретні кошти, щоб мати можливість планувати, підтримувати державні сервіси та почати відновлення та відбудову», — сказала Анна Ярош-Фріс. Кошти в рамках цього механізму, за її словами, допоможуть підтримувати і макрофінансову систему України. Також Анна Ярош-Фріс наголосила, що Уряд України має скласти план реформ та відбудови країни, створення і впровадження якого готова підтримати європейська сторона.

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що зараз дуже важливо не розслаблятися у підтримці України. Бо важливими є не лише кількість і якість зброї для України, а й нагальність її надання. «Я дуже рада, що зараз є більш тверезе розуміння очікувань від контрнаступу України. Бо ціна цього контрнаступу — надзвичайно висока для українського народу. І ми не повинні сподіватися, що через один лише контрнаступ, одне зусилля чи одну мобілізацію ми відвоюємо всі свої території. І важливо зрозуміти, що не можна покладати сподівання на негайне повернення усіх українських земель, а бути готовими підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. І ми наполягали, щоб це було вказано у нашій спільній резолюції — бути з Україною до її перемоги, до повної поразки Росії. Нам потрібно досягти згоди щодо цієї спільної мети і спільного погляду у майбутнє», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також зауважила, що Європа звикає до того, що на її території точиться брутальна війна. «Я була приголомшена обмеженою реакцією на підрив дамби Каховської ГЕС. Ми чули усі ці обговорення, усі ці питання — хто за цим підривом, насправді, стоїть. І ось, нарешті, за тиждень прийшло усвідомлення, яке для нас було очевидним — це зробили росіяни. І мені видається, що гібридне інформаційне втручання Росія у нашу дискусію повертається тоді, як ми мали би вже мати імунітет до цього. Давайте позбуватися цього. Давайте негайно називати речі своїми іменами і не чекати, поки Росія здійснить нові теракти на нашій території», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

П’ятий Президент України Петро Порошенко подякував Європейському Парламенту за лідерство і вагомий внесок у підтримку України. За його словами, Європейський Парламент став головною рушійною силою для об’єднання людей і європейської спільноти на підтримку України, для надання військової та економічної допомоги Україні та просування її європейської інтеграції. «Я переконаний, що, якби національні уряди слідували вашому стратегічному мисленню та ініціативності щодо України — сьогоднішній стан справ був би значно кращим для нашої спільної перемоги проти путінського режиму», — сказав Петро Порошенко.