Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

25 лютого 2015, 15:52

Народні депутати-члени Комітету взяли участь у спільному засіданні з європейськими колегами Парламентського комітету асоціації у Брюсселі

Народні депутати-члени Комітету взяли участь (у складі української делегації на чолі з О.Семераком) у спільному засіданні з європейськими колегами Парламентського комітету асоціації у Брюсселі.  Засідання відкрили спікери ВР  України В.Гройсман та Європарламенту М.Шульц. Українські депутати взяли активну участь в дискусії, під час якої поінформували європейських колег про імплементацію Угоди про асоціацію, реформи в сфері боротьби з корупцією, децентралізації, судочинства, конституційну реформу, над якими зосередилася ВР.  При цьому європейська сторона наголосила, що позитивно оцінює хід реформ в Україні.

Також українські політики поінформували про виконання зобов'язань України в контексті другої фази лібералізації візового режиму і заявили про очікування України отримати під час Ризького саміту Східного партнерства позитивний сигнал про впровадження безвізового режиму. Також Україна очікує від Ризького саміту позитивний сигнал про перспективи членства в ЄС - наголошує українська делегація.

Ключовою  темою обговорення стала ситуація на Донбасі і наслідки війни, розв'язаної РФ проти України. Депутати ВР висловили спільну позицію щодо необхідності значного посилення санкцій проти РФ. На думку українських політиків, санкції мають бути розширені в банківський та енергетичній сферах, вимагають розширення також візові санкції. Українські політики закликали європейських колег підтримати ініціативу  Президента Порошенка про введення на Донбас миротворчих військ і очікують, що таку позицію займе  і Європейський парламент у дискусії з Єврокомісією. Також українські політики закликали збільшити гуманітарні програми підтримки переселенців, спрямувати для цього і адресні  програми. При цьому всі депутати вказали на те, що Україна потребує військової підтримки, інакше РФ і надалі просуватиме свої війська вглиб України, а всі гуманітарні програми будуть недієвими.

Європейські  і українські політики виступили з рішучим протестом проти утримання в російській в'язниці Надії Савченко і закликали РФ терміново звільнити її.

Під час візиту до Брюсселю українські депутати також взяли участь в засіданні неформальної групи друзів  Україна-ЄС, співголовою якої є Іванна Климпуш-Цинцадзе. Під час дискусії обговорювалося питання спільної  боротьби проти російської пропаганди, необхідність заборони пропагандистських російських  телеканалів, які дають світові неправдиву інформацію і сіють міжнародну ворожнечу.