Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Зустрічі

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

20 червня 2023, 09:39

У Комітеті з питань інтеграції України до ЄС відбулася зустріч з головою Комітету з європейських справ Національної асамблеї Франції

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та секретар Комітету Валентин Наливайченко зустрілися з П'єром-Александром Англадом, головою Комітету з європейських справ Національної асамблеї Франції.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала французькому візаві за черговий візит в Україну і за всі його зусилля для того, щоби наша країна мала постійну підтримку Франції. П'єр-Александр Англад, зокрема є автором резолюції французького Парламенту на підтримку України. «Я знаю, як багато зусиль вартує говорити не тільки з політиками, а й із суспільством і пояснювати, чому Україні потрібна підтримка. Дякую за цю роботу і сподіваюся, що вона буде продовжена, бо Україна і далі потребує допомоги», — сказала голова Комітету.

Сторони обговорили останні події в Україні. Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що наразі дуже багато сподівань покладено на контрнаступ України. «Але ми не повинні розраховувати на сам лише контрнаступ. Не треба недооцінювати Російську Федерацію. У них кількісно велика армія, вони мають можливість і далі виробляти зброю, а також використовувати вже те, що є в наявності. Останній два місяці — травень та червень — були важкими для цивільного населення України. Вони атакують наші міста усіма можливими видами зброї», — сказала голова Комітету. За її словами, завдяки тій підтримці, яку Україна отримує від партнерів — має змогу захистити Київ, але, на жаль, не всі міста. «Нам потрібно більше «Патріотів», більше засобів протиповітряної оборони, а також снарядів і ракет для ППО, для артилерійських систем. Принципово важливою є нагальність їхньої доставки. В РФ мають зрозуміти, що не зупинять нас, руйнуючи наші міста та енергетичну інфраструктуру. І нам ще потрібно полагодити пошкоджену раніше енергетичну інфраструктуру до початку наступного опалювального сезону», — додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також заявила, що вкрай занепокоєна повільною реакцію світу на жахливий злочин, який РФ вчинила на Каховській ГЕС, підірвавши греблю. «Масштаби цього екологічного злочину, цієї рукотворної гуманітарної катастрофи, на мою думку, співмірні з використанням тактичної ядерної зброї. Але я не бачу конкретних кроків Заходу у відповідь на цей злочин. Ми звернулися до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України із проханням надати список усіх збитків, які вже можна порахувати на цей момент, але, думаю, усі масштаби трагедії ми поки осягнути не можемо», — сказала голова Комітету.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко також нагадав французькому колезі про численні злочини російських окупантів в Україні. Він звернувся із проханням працювати над створенням Спеціального міжнародного трибуналу, який має притягти до відповідальності керівництво РФ за злочин агресії в Україні, а також усіх винних у воєнних злочинах на території нашої країни.

Щодо європейської інтеграції голова Комітету зауважила, що наразі Україна очікує вербальної оцінки від Європейської Комісії щодо виконання семи умов, які супроводжували надання нам кандидатського статусу. Ця оцінка допоможе швидко доопрацювати усе, що потрібно, щоб наприкінці року все таки відкрити перемовини про членство в ЄС. «Відкриття перемовин дає посилену увагу до всього, що відбувається в країні, яка цей процес почала. Нам зараз потрібна ця увага, ця посилена співпраця», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щодо євроатлантичної інтеграції — вона заявила, що Україна хоче отримати дуже чіткий сигнал про приєднання до НАТО уже на Вільнюському саміті наступного місяця. Голова Комітету переконана, що Україна має піти таким же шляхом, яким до Альянсу ішла Фінляндія і зараз продовжує йти Швеція. «Без України в НАТО — не буде тривалого миру на континенті. Ми розуміємо, що Україна не може приєднатися до НАТО, поки не закінчиться війна. Але ми також розуміємо, що Росія буде це використовувати, щоб затягувати війну. Тому що сильніший меседж Україна отримає на Вільнюському саміті, то краще це буде не лише для України, а й для безпеки всієї Європи», — впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе.