Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

29 березня 2024, 08:01

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «На початку перемовного процесу з ЄС Україна має представити три дорожні карти»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у дискусії: «Виклики інтеграції. Чи готова до вступу в ЄС не тільки Україна, але й країни ЄС». Іванна Климпуш-Цинцадзе зосередилася на основних труднощах і завданнях, які Україні потрібно виконати на шляху європейської інтеграції.

Вона зазначила, що приблизно на 80% швидкість і перспективи інтеграції залежать від того, як відповідально і якісно Україна поставиться до процесу трансформації. Наголосила, що неприпустимо створювати надмірні очікування в українського суспільства. За словами голови Комітету, заяви влади про те, що Україна вже невдовзі стане членом ЄС, формують хибне уявлення про те, яку велику і складну роботу у різних сферах і секторах доведеться виконати, щоб до цього реально прийти. «Наскільки складно буде інтегруватися в спільний аграрний ринок, наскільки складно буде інтегруватися з точки зору відповідності всім екологічним нормам, особливо з огляду на те, як руйнує довкілля в Україні війна. Наскільки важко будуть інші речі проходити. Тому треба обережно і виважено ставитися до всіх обіцянок», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. По друге, на її думку, треба усвідомлювати, що, окрім секторальних реформ, а це десятки тисяч документів, які потрібно ухвалити й імплементувати, — є ще і виконання цих законодавчих актів. «Це також про те, як потім працюють підзаконні акти, і для цього ми маємо мати серйозну інституційну спроможність. А що ми з вами бачимо? З 2019 року була повністю зруйнована реформа державної служби, усі напрацювання до того», — сказала голова Комітету.

За її словами, зараз, на початку перемовного процесу з ЄС Україна де-факто має представити три дорожні карти. Одна з них — про реформу державної служби. Друга — про реформу судочинства і реформи у сфері юстиції, свобод та безпеки. І третя — про стійкість та функціонування демократичних інституцій. «Навіть не говорячи про серйозні виклики з точки зору верховенства права в Україні, з точки зору демократії і балансу влад, давайте подумаємо, що у нас із інституційною спроможністю і державною службою. Ми, на жаль, через велику кількість псевдо реформ позбулися значної кількості фахівців всередині державної служби. Так не має бути. Ми з вами маємо розуміти, на кого ми покладаємось, і готувати ці кадри. Не кажучи вже про те, що баланс влад в Україні повинен бути відновлений», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Перемовини про членство в ЄС, за її словами, передбачають повну імплементацію права ЄС в українське законодавство. «Це не про те, що нам якась частина законодавства Євросоюзу подобається і ми його застосуємо, а частина не подобається і ми його не будемо застосовувати. Перемовний процес — це виключно про те, коли саме ми застосуємо те чи інше законодавство ЄС, можливо, додаткові ресурси, на які ми мали би розраховувати для того, щоби впровадити ті чи інші зміни у нас в Україні, але це означає системну роботу над усім законодаством», — сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС. За її словами, Україна, за замовчуванням, має прийняти всі правила, які сьогодні працюють в Європейському Союзі. І уряд мав би вже зосередитися на тому, щоби розуміти, які інструменти Євросоюз буде передбачати для реальної інтеграції України у своєму наступному бюджеті. «Завдань у нас багато, викликів багато, спроможностей недостатньо, хайпу — забагато. Мені видається, що потрібно підкочувати рукави з точки зору копіткої, системної роботи в напрямку європейської інтеграції», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.


Вона також наголосила, що обмеження свобод і прав в Україні є надмірним стосовно того, що насправді вимагає воєнний стан. А саме свободи, фундаментальні цінності і права є основою першого кластеру завдань, які має виконати Україна на шляху до ЄС. Тому збільшувальне скло, під яким ЄС розглядатиме Україну під час інтеграції, допоможе створити додаткові запобіжники від сповзання в авторитаризм.

Щодо Європейського Союзу, Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що він, певною мірою починає шлях до інтеграції нового себе з такими державами як Україна. «Це важкий і амбіційний шлях, який поставив перед собою Євросоюз. І тут є багато речей, про які ми би мали говорити разом з ЄС. І стосовно процедур, стосовно певних змін політик, стосовно внутрішньої реформи, яка точно має впроваджуватися в такий спосіб, щоби не гальмувати прогрес таких країн як Україна на шляху до ЄС», — сказала голова Комітету.