Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

06 березня 2024, 09:02

«Україна не просто поділяє європейські цінності, а й захищає їх ціною власних життів» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у дискусії про пріоритети спільної зовнішньої, безпекової і оборонної політики Європейського Союзу, яка відбулася в рамках Міжпарламентської безпекової конференції у бельгійському місті Брюгге.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна не просто поділяє європейські цінності, а й захищає їх ціною власних життів у відповідь на неспровоковану агресію Росії. «Якщо ми говоримо про спільні цінності — то досить складно говорити про будь-яку перемовну позицію з тими хто є воєнними злочинцями і зневажає самі основи як міжнародного, так і внутрішнього права», — зауважила голова Комітету. Вона додала, що заклики до пошуку порозуміння між Україною та державою-агресоркою РФ, які подекуди лунають в ЄС, свідчать про велику наївність всередині Європейського Союзу. «Ми повинні бути максимально відверті самі з собою і реагувати на те, як деякі країни ЄС, попри заяви про те, що вони поділяють спільні цінності, розбудовують свої взаємини з Росією та Іраном. Замість того, щоби чекати поки вони перейдуть до розбудови відносин ще й з Північною Кореєю — варто було б діяти. Інакше ці відмінності будуть використані, щоби посилити поділ всередині Європейського Союзу, підважити геостратегічну спроможність ЄС і власну безпеку», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас, вона відзначила серйозні тектонічні зміни в політиках європейських країн за останні роки і зауважила, що Україна це надзвичайно цінує. Також голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС відзначила ефективність Європейського фонду миру. Вона поцікавилася у Дельфін Пронк, голови Комітету з питань політики та безпеки, заступниці політичного директора Європейської служби зовнішніх дій про те чи буде підтримана ініціатива Верховного представника ЄС Жозепа Борреля щодо посилення цього механізму і щодо виділення в його рамках окремих коштів для України. Дельфін Пронк повідомила, що зараз це питання обговорюється на рівні Європейської Ради країнами-членами, але рішення на сьогодні поки немає.