Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

05 березня 2024, 08:25

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Без членства України в ЄС та НАТО не буде стабільного миру на континенті»

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила під час свого виступу на Міжпарламентській конференції зі спільної зовнішньої політики, політики безпеки та спільної політики оборони. У дискусії, присвяченій західній підтримці України у боротьбі з Росією, голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила, що важливо усвідомлювати, що це підтримка не лише України, а й всієї Європи, західної цивілізації, всього демократичного світу. «Росія очолила вісь зла, сформовану автократіями, і взяла на себе військове лідерство. Вона хоче підкорити Україну. Для неї було б ідеально, якби Україна повністю або хоча б частково капітулювала. Всі, хто сьогодні закликають до перемовин, мають добре пам’ятати, що Кремль порушив практично всі серйозні угоди, які були з Україною чи з країнами НАТО», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, немає жодної впевненості в тому, що якби навіть Росія отримала те, що хоче — вона б не почала нову війну і не використовувала б силу десь в іншому місці. «Тому, якщо ми хочемо вижити — в нас єдиний шанс — продовжувати боротися. Але жодна країна світу не могла би подолати таку брутальну атаку, яку веде Росія проти України, самостійно, і тому ми продовжуємо розраховувати на допомогу міжнародних партнерів», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона додала, що цілі Росії можуть реалізуватися тільки тоді, якщо міжнародні партнери не впораються з тим, щоби адекватно підтримати і підготувати українські Сили Оборони. «Ми щиро вдячні за все, що вже було зроблено і що робиться, але, водночас, не можемо не констатувати, що триває таке сприйняття, що це не наша війна, а якась незрозуміла українська війна. Але перемога України і стратегічна поразка Росії — в наших спільних інтересах. Лише це може гарантувати безпеку як в Європі, так і у світі», — наголосила голова Комітету.
 
Вона зазначила, що Путін постійно вдається до стратегічної невизначеності стосовно Заходу — чи буде він використовувати ядерну зброю чи ні, чи буде атакувати країни НАТО, чи буде відкривати другий фронт у Придністров’ї чи ні. А демократичний світ, на жаль, відповідає стратегічною прозорістю. Захід, на її думку, має вживати ту саму стратегічну невизначеність щодо Путіна, і він повинен її враховувати. Росія, за словами голови Комітету, вже веде Третю світову війну гібридними, військовими і негібридними методами, як в Україні, в Сирії, Африці, на європейських територіях через інформаційні кібер атаки, через підривну діяльність, але, у світі все ще існує наратив про те, що це українська війна. «На нас нападає варвар із сокирою в руках, а ми намагаємось йому протистояти шпагою, використовуючи чесні правила дуелі, які він просто зневажає. В той час, як росіяни вбивають наших дітей, перетворюють наші родючі землі на пустелю, руйнують наші квітучі міста, насильно депортують наших дітей, наших громадян, знущаються над нашими людьми — є ще купа країн, які продовжують роздумувати над тим, чи можна їхню зброю використовувати проти легітимних військових цілей на території Росії. І чи дійсно Україна має отримати всі інструменти, щоби закрити і себе, і всю Європу від російської атаки», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона вкотре наголосила, що найкращою гуманітарною допомогою Україні є надання зброї у великих кількостях і високої якості. «Для того, щоби Україна могла перемогти — нам потрібно, щоби світ і Україна мобілізувалися у спільному виробництві і спільній закупівлі зброї, передачі цієї зброї Україні», — сказала голова Комітету. Вона також подякувала за фінансову підтримку з боку західних партнерів і наголосила, що не лише прибутки від активів, а й самі російські активи треба передати Україні. «Невже Черчилль би думав над тим, чи варто йому використовувати активи нацистської Німеччини для британських військових потреб у війні?» — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що союзники України мають знайти консенсус у тому, що є поразкою Росії. «І це не тільки повернення до кордонів України 1991 року, а й унеможливлення нової атаки Росії будь-де у світі в майбутньому. І ми маємо впоратися зі страхом поразки РФ. Тому, що російська перемога чи якесь непевне закінчення цієї війни матимуть набагато гірші наслідки для світу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила, що прийдешні вибори в Росії будуть звичайною профанацією, і саме так їх і має сприймати цивілізований світ. А Путіна — не легітимним керівником, а самопроголошеним. Також голова Комітету наполягла, що без членства України в ЄС та НАТО не буде стабільного миру на континенті.