Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

03 травня 2023, 07:42

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам потрібно переглянути свою стратегію з питань інтегрованого управління кордонами»

На цьому голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС наголосила під час обговорення на тему: «Українсько-румунський кордон: активізація після стагнації». Цю дискусію організував аналітичний центр «Європа Без Бар’єрів» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Україна має переглянути свою стратегію з питань інтегрованого управління кордонами, щоби ця стратегія запрацювала на всіх рівнях — і на центральному, і на місцевому: «Щоб ми могли оптимально облаштовувати свої кордони і сприяти вирішенню всіх тих проблем, які ми бачимо, починаючи від завантаженості кордонів, від обмеженої пропускної спроможності, до зменшення тривалості перевірки людей і товарів, а також підвищення рівня безпеки на кордоні».

Досі, за словами голови Комітету, гостро стоїть питання облаштування сервісних зон поблизу пунктів перетину: «Ми знаємо, що є певні напрацювання, певні пропозиції, як упоратися з тими викликами, які на сьогодні є. Багато говориться про сервісні зони. Велика роль як безпосередньо виконавчої влади, так і місцевої влади стосовно того, наскільки швидко й ефективно можна це зробити для того, щоби зняти навантаження на пункти пропуску».

Щодо перспективних пунктів пропуску — тут, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, важливо  мати узгоджену позицію щодо короткострокових, середньострокових та довгострокових планів. «Ми багато чуємо про перспективні пункти пропуску, але далеко не завжди бачимо реалізацію цього та облаштування нових таких пунктів. Я розумію, що десь питання упирається в кошти, десь у неякісні управлінські рішення. Десь є проблема з нашими партнерами. Ми вже неодноразово на засіданні Комітету бачили, що є певна проблема в тому, що різні органи влади бачать по-різному перспективні пункти пропуску і в результаті сперечаються між собою. Ми бачимо виклики на рівні неузгодженої позиції Кабміну. Мені б хотілося цього позбутися, і це принципово, щоб узгоджену, чітку, плановану позицію ми мали від Уряду на сьогодні», — зауважила голова Комітету.

Окремим викликом, на її думку, є питання спільного контролю. Воно на порядку денному стоїть уже давно. «Довго триває діалог із польською стороною. Нібито йдеться про укладення меморандуму і нібито польська сторона має надати свої пропозиції до пропонованого проєкту угоди. Наскільки я розумію, з Угорщиною і зі Словаччиною цей діалог на гальмівній стадії, так би мовити. А з Румунією цей діалог взагалі не розпочинався. Ми розуміємо, що цей діалог має вестися вже сьогодні з точки зору загальноєвропейського підходу та розуміння правил Шенгенської зони. Але водночас розуміємо, що і на рівні двосторонньому можна багато що зробити. Тому питання спільного контролю є, як на мене, принциповим», — упевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також привернула увагу до викликів на митниці: «Це виклики серйозні. Вони, на жаль, продовжуються десятиліттями. Це ті речі, без якісної зміни підходів до яких ми не просунемося в плані нашої інтеграції до ЄС. Тому тут можна говорити про цілу низку проблем, починаючи від сканерів, які б мали стати засобом відвернення правопорушень».

На думку голови Комітету, Україна наразі недовикористовує потенціал і ті напрацювання, які є на рівні регіонів у питаннях транскордонної співпраці як засобу розвитку українських регіонів: «Питання проблем стосовно фінансової підтримки щодо того, чи можна додавати кошти на рівні місцевого самоврядування, наскільки центральна влада може до цього долучатися. Певна правова невизначеність і дисбаланс між центральною та регіональною владою в цьому відношенні теж є викликом для всіх нас. Є також необхідність більшого залучення територіальних громад до цієї роботи, до транскордонної взаємодії. Необхідно також говорити про покращення інформаційного забезпечення цієї роботи і можливостей, які дає та  може давати нам транскордонна співпраця».

Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що поки Україна буде вести перемовини про членство в ЄС, ще є можливість приділити додаткову увагу і забезпечити справді якісне облаштування кордону. «Мені би хотілося, щоби ми дуже чесно говорили самі із собою. Якщо ми реально претендуємо на членство в Європейському Союзі й хочемо туди рухатися, то повинні використовувати всі ті інструменти, які маємо. І щобільше — робити все, щоб ми ними користувалися… Тому важливо облаштувати кордон, який буде гарантувати безпеку і повагу до кожного, хто перетинає цей кордон, прозорості цього кордону для доброчесних перетиначів і можливості для швидкого його проходження», — підсумувала голова Комітету.