Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

27 квітня 2023, 07:16

«Стійкий і тривалий мир у Європі не можливий без України в НАТО»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, разом з Першим заступником Комітету Вадимом Галайчуком та з головою Комітету з питань економічного розвитку Дмитром Наталухою взяли участь у слуханнях Комітету закордонних справ Італії. Візит українських депутатів до Рима відбувся у складі міжпарламентської мережі United for Ukraine. Вона об’єднує друзів України з Європейського Парламенту та національних парламентів.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Італії та італійському народу за підтримку України у боротьбі за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність. Вона нагадала італійським колегам, що війна в Україні почалася не 24 лютого 2022 року, а в лютому 2014-го. «За ці 8 років і 14 місяців війни українці продемонстрували неймовірну стійкість, відвагу і здатність до мобілізації, щоб боротися за те, у що вірять. Ми платимо високу ціну за нашу свободу, але це свідомий вибір українського народу. І ми будуємо наші дії сьогодні на абсолютній підтримці українського народу. Понад 90% українсців нині підтримують європейську та євроатлантичну інтеграцію України», — сказала голова Комітету.  

Вона заявила, що український народ, на жаль, мусить протистояти ворогу, який намагається стерти українців як націю із мапи світу та знищити нашу державу. «Зараз вкрай важливо бути одностайними в тому, щоб підтримувати українські Збройні Сили, наше суспільство, яке об’єднане і мобілізоване, щоб дати відсіч агресору. Нам і далі потрібна збройна підтримка від наших партнерів. Нам потрібна та кількість і якість зброї, яка дозволить нам звільнити нашу землю, бо ми не можемо перемогти у цій війні голіруч. Лише із допомогою наших друзів і партнерів. Нам потрібні інструменти, щоб захистити те, у що ми віримо, себе і наші цінності. А потім — відбудувати свою країну, сподіваюся, також із вашою підтримкою», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що всі політичні сили в Парламенті України нині єдині у боротьбі за свою країну: «Ми тут представляємо різні політичні сили, але у всіх нас спільний порядок денний — перемога України, боротьба за її майбутнє у сім’ї демократичних європейських країн. І ми сподіваємось, що з вашою подальшою підтримкою ми зможемо цього досягти».

Голова Комітету подякувала Італії також за підтримку у наданні Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС. «Ми цінуємо роль, яку зіграла Італія у підтримці надання Україні статусу кандидатки на вступ до Євросоюзу. Сподіваємось, що із вашою підтримкою ми зможемо вийти на новий рівень і почати переговори про членство. І використати це, як можливість для подальших трансформацій в країні, поки ми боремось у цій війні. Це надзвичайно важливо, що навіть під час цієї виснажливої війни держава продовжує працювати, наші інституції продовжують працювати».

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що вірить, що відкриття перемовин про членство України в ЄС цілком може бути розпочате вже цьогоріч. «Перед цим ми маємо отримати попередній висновок Єврокомісії, щоб до кінця літа доопрацювати те, що має бути доопрацьовано і на осінь сподіватися на позитивний фінальний висновок. Сподіваємось на вашу підтримку у цьому процесі, бо це промінь світла для українського народу. Це дає нам надію, що все, у що ми віримо, за що боремось — стане реальністю і Україна стане частиною європейської сім’ї, до якої належить», — заявила голова Комітету.

Вона також впевнена, що стійкий і тривалий мир у Європі неможливий без України в НАТО. На її думку, у 2008 році альянс припустився помилки, не надавши Україні та Грузії Плану дій щодо членства. Це відкрило дорогу нападу Росії спершу на Грузію, а потім і на Україну. Тому сьогодні дуже важливо для вільного світу спільно визначити, яким має бути майбутнє континенту, бо від того, яким воно буде — залежатиме мир і порядок у всьому світі.