Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

07 квітня 2023, 12:18

Відмова прийняти Україну до НАТО підштовхне Росію атакувати сам Альянс, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Після завершення Холодної війни Північноатлантичний альянс перебував у анабіозі, наївно думаючи, що загроза зникла. Лише напад Росії на Україну в 2014 році певною мірою змусив НАТО почати пошук свого місця в геополітиці та механізмів відповіді на нові виклики. Про це під час лекції “Необхідність та способи трансформації НАТО в новому геополітичному контексті” для студентів 47-ми закладів вищої освіти сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. “Серйозні зміни почалися лише з початком повномасштабної війни у лютому 2022. Але ці зміни не стали кардинальними. Це була зміна, насамперед, інформаційного тла: від того, що це, взагалі, не війна НАТО – до того, що треба максимально підтримувати Україну, але так, аби не втягнути блок у цю війну. До цього часу бажання уникнути ескалації стримує велику кількість процесів на підтримку України”, – зазначила вона.

Російська агресія оголила певні проблеми в НАТО. “Я ставлю собі питання: чи може організація, що створена як військово-політичний блок, бути неготовою до війни? Виявляється, що може. Це стосується не стільки України, а, насамперед, того, що війна примушує переоцінити спроможності всередині Альянсу. Ба більше, ідеться не тільки про військові спроможності. Країни на східному фланзі НАТО турбує питання, наскільки 5 стаття є однозначною, чіткою гарантією безпеки для кожного члена Альянсу”, – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила, що НАТО має прийти до усвідомлення того, що спочивати на лаврах після краху комуністичного блоку було великою помилкою: “Формат Рамштайну (який, безумовно, є надзвичайно важливим для нас) продемонстрував, що механізми НАТО потребують серйозного вдосконалення для ефективного реагування на виклики поза своєю територією. Зараз важливо шукати спільні відповіді на питання про те, як може змінюватися Альянс, аби мати змогу відповідати на виклики, які постають і поза межами НАТО, і всередині”.

Водночас очільниця Комітету переконана, що не існує інакшої гарантії безпеки для України, крім членства в НАТО, попри всі складнощі, з якими зіштовхується ця організація. “Вступ України до Альянсу зміцнить його і на багато десятиліть відіб’є в Росії бажання і можливість атакувати не лише Україну, але і сам Альянс. Якщо ж складеться по-іншому, це буде заохочувати Росію спочатку до гібридних, а потім і до прямих атак безпосередньо на НАТО”, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.