Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

06 грудня 2022, 16:37

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Канада може бути лідеркою у заснуванні спеціального трибуналу для покарання росії за злочин агресії»

Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС говорила під час зустрічі зі Спікером Палати громад Канади Ентоні Рота. У зустрічі також взяла участь Марія Іонова, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Іванна Климпуш-Цинцадзе та Марія Іонова подякували Спікеру Палати громад за його участь у Кримській платформі. Вони зазначили, Кримська платформа сьогодні є майданчиком для вибудовування можливостей для деокупації не лише Криму, а й усіх територій, які на сьогодні окуповані країною-агресоркою росією.

Українські депутатки подякували Канаді за політичну, фінансову, гуманітарну підтримку, а також за надання зброї Україні. «Канада була серед тієї сорока однієї країни, що подали позов до Міжнародного кримінального суду проти рф через її варварське вторгнення в Україну. Сподіваюсь, що Канада може бути лідеркою у заснуванні спеціального трибуналу для покарання росії за злочин агресії, з огляду на те, яку історію має ця країна у захисті прав людини, цінностей, у захисті міжнародного права», — наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Вона зазначила, що в канадських колег є чітке усвідомлення того, які дії сьогодні чинить росія проти України і що нинішня війна — це спільна боротьба за цінності та свободу, які є важливими як для українського суспільства, так і для канадського. Це боротьба за демократичні права, процедури та основи демократичного світу. «І це ті речі, які ми, з нашого боку, сподіваємось і надалі будуть підноситися у наших взаєминах. Через те, що українське суспільство націлене на відстоювання цих важливих основ і ціннісних засад, на якому побудоване і наше, і канадське суспільство», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також наголосила на особливій роль спікера канадського парламенту, як надпартійного рефері, який представляє все суспільство та всю політичну спільноту Канади. Роль спікера в Канадському парламенті є незаангажованою, представницькою, важливою в тому числі і для міжнародної дипломатії. Такий підхід до керування парламентом, на думку Іванна Климпуш-Цинцадзе, — це те, що могло б бути запозиченим з канадської традиції для майбутнього українського парламентаризму.