Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

29 листопада 2022, 14:09

Комітет розглянув законопроєкти щодо захисту персональних даних, щодо посилення відповідальності у сфері обігу харчових продуктів та щодо підтримки сільського господарства

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 29 листопада розглянув законопроєкти щодо їхньої відповідності праву ЄС та міжнародно-правовим зобов’язанням України.

Проєкт Закону №0176 про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Австрія про економічне співробітництво у розвитку проєктів. Комітет вирішив рекомендувати ухвалити проєкт закону за основу та в цілому.

Проєкт Закону №0172 про зняття застережень України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден та Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації. Комітет вирішив підтримати законопроєкт та рекомендувати Головному комітету внести його на розгляд Верховної Ради України для ухвалення за основу та в цілому.

Проєкт Закону №0177 про ратифікацію Угоди №2 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії. Комітет вирішив підтримати законопроєкт та рекомендувати Головному комітету внести його на розгляд Верховної Ради для ухвалення за основу та в цілому.

Проєкт Закону №7711 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливості регулювання земельних відносин для забезпечення швидкої реалізації інвестиційних проєктів, спрямованих на відновлення економіки України під час дії воєнного стану та у відбудовний період. Законопроєкт має на меті спростити та прискорити реалізацію інвестиційних проєктів, спрямованих на відновлення економіки України під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій. Він визначає вимоги до таких проєктів, встановлюється окрема спрощена процедура отримання у користування земельних ділянок державної, комунальної або приватної власності, а також щодо проведення будівельних робіт на таких земельних ділянках, тощо. За висновком Комітету, законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу.

Проєкт Закону №8083 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення проблеми надмірної тривалості цивільного, господарського та адміністративного провадження. Документ пропонує вдосконалити інститут розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження; надати позивачу право подати заяву про повернення сплаченого судового збору з державного бюджету у разі порушення суддею встановлених строків розгляду справ; встановити скорочений строк розгляду дисциплінарної справи стосовно безпідставного затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом. Проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №8114 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері обігу окремих видів харчових продуктів. Проєкт пропонує встановити адміністративну відповідальність за недотримання стандартів, технічних умов та/або технологічних регламентів під час зберігання та реалізації в закладах охорони здоров’я дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та харчових продуктів для контролю ваги. За висновком Комітету, проєкт Закону за заявленою метою не суперечить цілям Угоди про асоціацію.

Проєкт Закону №8153 про захист персональних даних. Документ має привести нормативне регулювання України у сфері захисту персональних даних у відповідність до нових міжнародних стандартів в цій сфері. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу, але потребує доопрацювання, зокрема, з метою врахування зазначених положень Регламенту 2016/679.

Проєкт Закону №8025 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану. Проєкт пропонує визначити спеціальні механізми державної підтримки сільського господарства в умовах воєнного стану. Зокрема, запровадити окрему державну підтримку в частині капітального будівництва експортної інфраструктури, в частині оновлення парку зерновозів, зернових контейнерів, обладнання з навантаження  та розвантаження; запровадити страхування об’єктів зберігання або переробки сільськогосподарської продукції від ризиків бойових та воєнних дій; запровадити механізм підтримки виробників вітчизняної техніки та обладнання (зерновози, причепи, контейнери), шляхом її закупівлі з наступним безоплатним наданням у користування сільгоспвиробникам; надати міжнародним неприбутковим організаціям статусу операторів мультимодальних перевезень в частині експорту агропродукції. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу, водночас потребує уточнення щодо часу внесення змін, на який буде діяти законопроєкт, а також потребує отримання висновку Антимонопольного комітету України щодо допустимості запропонованої законопроєктом державної допомоги.

Проєкт Закону №4562 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини і порушення традиційного характеру середовища. Законопроєкт, зокрема, пропонує криміналізувати самочинне будівництво будівель або споруд в історичному ареалі історичних територій, а також підвищити розмір штрафів за адміністративні правопорушення у сфері охорони культурної спадщини. Проєкт акта відповідає цілям Угоди про асоціацію та не суперечить праву ЄС.