Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

01 листопада 2022, 16:58

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Маємо не втратити здобутки демократичних реформ

Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила під час дискусії «Європейська інтеграція і війна: виклики для громадянського суспільства України», організованої Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Під час дискусії обговорили роль громадянського суспільства у просуванні європейської інтеграції України під час війни, європейську політику співпраці з громадянським суспільством в регіоні СхП: нові виклики і перспективи, діалог влади та громадянського суспільства у нових реаліях.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала учасників не намагатися воскресити формат, який більше не працює: «Східне партнерство — це неіснуючий формат. Це формат, який не має ніякої перспективи». Вона наголосила, що СхП зіграло свою роль, і зараз варто думати про те, що запропонувати натомість. І саме з громадянського суспільства може походити ініціатива переосмислити цей формат і ті інструменти, які за інерцією Європейський Союз пропонує в рамках політики сусідства для громадянського суспільства у шістьох країнах партнерства, які мають дуже мало спільного. «В який спосіб ми можемо співпрацювати в галузі енергетики, безпеки і, наприклад, охорони довкілля, з лукашенківською Білоруссю, яка сьогодні повністю використовується для того, щоби атакувати Україну, коли не знято питання з порядку денного, що білоруські війська можуть в будь-який день почати атакувати Україну разом з російськими військами з території Білорусі знову? Тому я думаю, що для того, що для громадянського суспільства, яке має спроможність аналізувати, продукувати ідеї, пропозиції, є необхідність переосмислити те, що сьогодні називається Східним партнерством і запропонувати інший формат», — наголосила голова Комітету.

Що стосується взаємодії громадянського суспільства із владою всередині країни — Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що тут є багато викликів: «Я думаю, що ви всі дуже чітко відчули, що є певні виклики, обмеження і можливості впливати на порядок денний сьогодні, зважаючи на реалії воєнного стану. Громадянське суспільство має уважно стежити, щоб не втратити ті здобутки демократичних реформ, які вже були досягнуті».

Голова Комітету вважає, що потрібно думати над інструментами, з допомогою яких громадянське суспільство може заявити про себе, щоби бути помічним з точки зору європейської інтеграції і Уряду, і Парламенту: «Нам в Парламенті суттєво не вистачає інституційної спроможності. Ми завжди готові до ваших пропозицій. І будемо вдячні, якщо після цієї дискусії ви оновите ті пріоритети, над якими працюєте і надішлете нам їх в Комітет. Будемо раді ними скористатися».

Основним пріоритетом і в громадянському суспільстві, і в Парламенті, і в Уряді є перемога у війні, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе: «І це той аспект, де дуже ефективно працює у взаємодії громадянське суспільство і з виконавчою владою, і з Парламентом, продукуючи заклик до вільного світу і працюючи з вільним світом стосовно подальшої допомоги Україні». Вона також наголосила, що перемога України у війні з росією — це не лише національний інтерес. «Це інтерес кожної країни, яка є в регіоні, щоби Україна перемогла. В інших країн, які на сьогодні все ще об’єднані Східним партнерством, немає шансу вижити і бути незалежним, вільним країнам, такими, що розвиваються демократично, якщо це не вдасться Україні. Це спільний інтерес і, можливо, це зараз є той основний фокус, який міг би стати спільнодією для громадянських суспільств», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.