Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

26 жовтня 2022, 09:38

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала Парламент Іспанії визнати рф спонсором тероризму, а її злочини в Україні – геноцидом

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС провели онлайн зустріч зі Спільним Комітетом з питань європейських справ Парламенту Іспанії. Вони подякували іспанським колегам за військову, політичну, фінансову та гуманітарну підтримку України.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що зараз Україна потребує ще міцнішої єдності та ще більшої підтримки з боку союзників. кремль, за її словами, застосовує ядерний шантаж, щоб примусити світ та Україну до поступок, але Захід має залишатися сильним та не піддаватися на цей шантаж. «кремль шукає слабких ланок. путін прагне зруйнувати єдність Заходу, але без повної перемоги над росією, її ослаблення та покарання цю війну виграти неможливо», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що уся історія росії протягом століть — це історія загарбницьких воєн, а також прагнення знищити Україну, її ідентичність: «Ми протягом століть бачили спроби росії стерти Україну з мапи світу. У 30 роках минулого століття Україна пережила Голодомор — геноцид українського народу, який убив понад 10 мільйонів українців. росія продовжує цей геноцид здійснювати і зараз».

Відповідаючи на запитання іспанської колеги, чи готова Україна поступитися частиною своїх окупованих територій, аби досягти миру, голова Комітету заявила, що Україна на таке не піде: «Україна прагне миру більше за все, але це не означає, що ми готові на мир за наш рахунок. Якщо ми віддамо путіну хоч сантиметр нашої землі — він на цьому не зупиниться. Він використає це, щоб перегрупуватися і наступати далі».

Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила іспанських депутатів, що і Збройні Сили, й політики, і народ України єдині у своєму прагненні боротися за повне звільнення своєї землі та повну перемогу над агресором. Вона також нагадала іспанським колегам, що нинішня війна — це не лише війна путіна проти України, а війна усього російського суспільства, яке в той чи інший спосіб — активно чи мовчки — підтримує злочини своєї влади. Відповідальність за ці злочини має бути колективною.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко поінформував іспанських колег, що за час повномасштабного вторгнення росії були забрані із сімей і примусово депортовані до росії тисячі українських дітей. Це, наголосив він, ще один прояв геноциду та злочин росіян проти людяності на українській території. І за цей та інші злочини росія має бути притягнена до відповідальності

Іспанські колеги, зі свого боку, запевнили членів Комітету у повній та беззастережний підтримці України. Вони уважно стежать за ситуацією і підтримують український народ у боротьбі за свободу. Також вони переконані, що Євросоюз має працювати над тим, щоб прискорити європейську інтеграцію України.

Голова Комітету висловила сподівання, що Іспанія підтримає Україну не лише на шляху приєднання до ЄС, але і до Північноатлантичного альянсу: «Ми розуміємо, що немає апетиту включили Україну до НАТО зараз. Але ми віримо, що така ж процедура, як і до Швеції та Фінляндії, може бути застосована до України, і в перший же день після перемоги може бути ухвалене рішення про приєднання України».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала Парламент Іспанії визнати росію державою-спонсором тероризму, а злочини росії в Україні – геноцидом українського народу.

У зустрічі з іспанськими депутатами також взяли участь перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук, члени комітету Дмитро Любота та Олена Вінтоняк.