Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

14 вересня 2022, 10:56

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з делегацією країн Африки

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілася з політиками і громадськими діячами Танзанії, Уганди та Південної Африки. Вона зазначила, що ця зустріч є вкрай важливою, бо на Африканському континенті про те, що відбувається в Україні, люди мають дізнатися більше: «Нам досить успішно вдалося донести свої меседжі багатьом країнам світу, але не так успішно нашим африканським колегам. І Росія цим користується. Бо коли почалася продовольча криза, яка була повністю спровокована росією і її війною проти України, — росія доносила меседж до африканських країн, що це Україна винна. Тому для нас дуже важливо зараз донести, що ми воюємо в колоніальній війні. Багато африканських країн добре знають, що це таке».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що, починаючи з 2014 року, коли росія вторглася в Україну, незаконно окупувала Крим та частину східних території, Україні знадобилося чимало часу, щоб донести багатьом країнам світу, що це ніяка не громадянська війна, а вторгнення сусідньої держави. «Для нас, українців, зараз можливий лише один варіант — боротися до перемоги, якщо ми хочемо вижити. Бо якщо Україна перестане боротися — вона перестане існувати. Якщо росія перестане воювати — війна закінчиться. Прошу донести це до ваших суспільств», – наголосила вона.

За словами голови Комітету, зараз, на жаль, ні Уганда, ні Танзанія не підтримують Україну на платформі ООН у боротьбі проти росії: «Тому ми будемо використовувати кожну нагоду, щоб достукатися до ваших народів і сказати — ми переживаємо геноцид українського народу. Понад 2 мільйони людей були примусово депортовані з України на територію росії. З них 300 тисяч — діти. Їх примусово віддають на всиновлення у російські сім’ї, змінюючи таким чином їхнє громадянство. І це є прямим актом геноциду».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що Україна досі не знає справжніх масштабів катастрофи, яку принесли окупанти на нашу землю. Бо порахувати кількість жертв на досі окупованих територіях неможливо. росіяни замітають сліди, використовуючи мобільні крематорії. А зараз окупанти лютують через те, що вони були витурені з частини української землі Збройними Силами України. Через це вони атакують об’єкти інфраструктури: «Ми дуже добре розуміємо, що нас чекає важка зима. Тому ми просимо підтримки у наших партнерів— надати нам засоби для оборони в повітрі, щоби захистити нашу інфраструктуру, щоби ми могли і далі триматися».

Голова Комітету переконана — світ має зрозуміти, що або путін в Україні зазнає повної поразки і росія буде виснажена до того рівня, що не зможе більше ні з ким воювати, або ж вона перегрупується і знову піде в бій: «Це екзистенційна війна. Вона не просто за територію. росія не може прийняти той факт, що Україна — сильна, незалежна, багатокультурна нація, яка сміливо бореться за своє майбутнє. Ми перетнули межу, за якою вже немає страху. Йдеться про наше виживання». 

Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася з проханням до африканських колег працювати з їхніми урядами та суспільствами, щоби змінити думку про Україну: «Доносьте інформацію до своїх урядів, щоб змінити їхню позицію на міжнародній арені. Це допоможе нам не тільки отримати перевагу проти росії у світі, а й притягти російських злочинців до відповідальності у міжнародному трибуналі за воєнні злочини в Україні, за злочини проти людяності та геноцид. Це було би хорошим прикладом для інших країн, які теж потерпають. Якщо зло буде покаране — тоді з’явиться надія і для інших».

Також голова Комітету закликала африканських колег розслідувати, звідки походить зерно, яке росія привозить в їхні країни. «Бо величезну кількість зерна росія краде в України і потім його продає. Африканські країни мають знати правду», — сказала вона