Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

05 вересня 2022, 17:56

Україна та Євросоюз підписали чотири галузеві угоди під час 8-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС

Україна та Європейський Союз провели восьме засідання Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі. Обговорили двосторонній порядок денний, зокрема імплементацію Угоди про асоціацію та стан співпраці між Україною та Європейським Союзом. Україна вперше взяла участь у Раді асоціації вже як країна-кандидат на вступ до ЄС. Делегації очолили Верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

На полях Ради асоціації підписано чотири галузеві угоди для подальшого посилення співпраці між Україною та Європейським Союзом. Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.
По-перше, Єврокомісія та Україна підписали нову програму бюджетної підтримки на суму 500 мільйонів євро. Ці кошти допоможуть забезпечити житлом та освітою внутрішньо переміщених осіб, а також підтримати сільськогосподарський сектор України.

Крім того, Єврокомісія уклала угоду про приєднання України до програми «Цифрова Європа». Відтепер українські підприємства, організації та державні адміністрації зможуть отримувати доступ до конкурсів Програми «Цифрова Європа», загальний бюджет якої на 2021-2027 роки становить 7,5 млрд євро. Зокрема, Україна зможе подавати заявки на фінансування та підтримку проєктів у ключових сферах: супер обчислювальна техніка, штучний інтелект, передові цифрові навички та забезпечення широкого використання цифрових технологій в економіці та суспільстві, в тому числі через Центри цифрових інновацій. Для України також скасували внесок у Програму за поточний рік.

Нарешті, Комісія підписала сьогодні дві угоди, які відкривають шлях для участі України в митній і податковій програмах ЄС. Участь України в Митній програмі також передбачатиме підключення до єдиної захищеної митної мережі (CCN/CSI), необхідної для застосування Україною нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS).

1 жовтня Україна має приєднаєтися до двох Конвенцій про транзит - Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами