Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

24 серпня 2022, 09:06

Іванна Климпуш-Цинцадзе: потрібна системна допомога ЄС, щоб Україна швидко і ефективно пройшла шлях від кандидатства до переговорів про членство


Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук разом з колегами-депутатами зустрілися з учасниками неформальної парламентської мережі «Об’єднані для України» («United4Ukraine»). 30 депутатів цієї мережі прибули до України, щоби висловити свою солідарність із українським народом, поспілкуватися з представниками виконавчої та законодавчої влади, громадянського суспільства, а також, щоби на власні очі побачити звільнені території, що зазнали атак окупантів. На зустрічі говорили про надання Україні зброї, фінансову допомогу, підтримку економіки України та посилення санкційного тиску на країну-агресора.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що боротьба України проти росії — це спільна боротьба і спільна відповідальність усього вільного світу. І щоби виграти у цій війні, світ має й надалі міцно підтримувати Україну не лише зброєю, а й посиленням енергетичних санкцій.  «Усвідомлення того, що зима буде складна не тільки для України, а й для інших суспільств, і готовність поступитися частиною свого комфорту з боку європейських суспільств буде їхнім внеском у боротьбу проти диктатури російської, яка намагається підпорядкувати собі світовий порядок», — сказала голова Комітету.
 
Вона нагадала і про роль міжнародних організацій у нинішній війні, а точніше про їхню неспроможність повноцінно виконувати свої функції через тиск російської федерації: «Нам треба підвищувати їхню ефективність, почистити бюрократичні ряди багатьох організацій від засилля російських агентів для того, щоби вони дійсно могли виконувати ті функції, які на них покладені — починаючи від МАГАТЕ, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і закінчуючи різними структурами Організації Об’єднаних Націй».

Іванна Климпуш-Цинцадзе привернула увагу європейських колег до того, що росія готує псевдореферендуми в Україні для подальшої нелегальної анексії додатково окупованих територій Харківщини, Херсонщини та Запоріжжя. Вона також готує демонстративний процес-розправу над полоненими захисниками Азовсталі. росія постійно використовує ядерний шантаж на Запорізькій АЕС, а нещодавно також атакувала міста біля Південно-Української атомної електростанції. Усі ці злочини, а також брутальний теракт рф проти українських військовополонених в Оленівці, на думку голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, вимагає додаткових санкцій з боку вільного світу, і лідерство у цьому процесі може взяти Євросоюз.

Голова Комітету наголосила, що потрібна подальша системна допомога з боку Євросоюзу і увага до того, що відбувається в Україні, як країні-кандидатці на вступ до ЄС: «Для того, щоби Україна швидко і ефективно пройшла шлях від кандидатства до переговорів про членство. Ми розуміємо, що він не буде простий».

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила стурбованість тим, що в ЄС немає одностайності щодо заборони видачі туристичних віз росіянам: «Турбує те, що велика кількість представників рiзних країн Євросоюзу висловлюються проти заборони видачі віз громадянам рф. Це війна росії, а не війна путіна проти України. Туристичні візи не є правом, а є привілеєм для громадян російської федерації, і вони так само мають нести відповідальність за дії їхньої держави». Учасники зустрічі одностайно висловилися за створення спеціального трибуналу для покарання росії.

У зустрічі також взяли участь: Олександр Мережко — голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Олександр Завітневич — голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Дмитро Наталуха — голова комітету з питань економічного розвитку та в.о. голови Комітету з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Максим Ткаченко.