Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

20 липня 2022, 17:12

Єврокомісія запропонувала план скорочення споживання газу в ЄС на 15%

Європейська Комісія запропонувала новий законодавчий інструмент, мета якого скоротити споживання газу на території ЄС.

У повідомленні на сайті Єврокомісії вказано, що ЄК пропонує надзвичайний інструмент, який має дві мети. Перша — кожна держава-член ЄС має скоротити використання газу. Друга мета: створити систему безпеки для всіх держав-членів щодо скорочення споживання газу на випадок кризової ситуації. «У разі погіршення ситуації, як-от повного припинення постачання російського газу, ми запускаємо загальну тривогу для Європейського Союзу. Ми просимо країн-членів скоротити споживання газу на 15%. Чому 15%? Це еквівалентно 45 млрд кубометрів газу. З таким скороченням ми можемо спокійно пережити цю зиму в разі повного припинення постачання російського газу», — йдеться у заяві Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Урсула фон дер Ляєн поінформувала, що частка російського газу в ЄС зараз становить менше третини того, що було, наприклад, на той самий період минулого року. «Росія нас шантажує. Росія використовує енергію, як зброю. Тому в будь-якому разі, чи то за умови часткового чи суттєвого відключення російського газу, або його повного припинення постачання, Європі потрібно бути готовою», — сказала Президентка Єврокомісії.

Вона зазначила, що ЄС вже працює над зменшенням  залежності від російського викопного палива: «Ми створили спільне сховище газу. Зараз сховища заповнені на 64%. Ми створили Енергетичну платформу ЄС для спільної закупівлі. Ми запропонували наш план REPowerEU, який базується на двох ключових напрямах: перший – це постачання; збільшити постачання з надійних джерел, крім російського. І другий – це зниження попиту на газ загалом».

Постачання газу з інших джерел, окрім Росії, за словами Урсули фон дер Ляєн, зросло на 35 мільярдів кубометрів із січня цього року: «Ви пам’ятаєте, у нас була домовленість зі США про збільшення поставок СПГ. Норвегія значно активізувалась. Катар, країни Перської затоки, Алжир. Я була із Кадрі (Кадрі Сімсон, єврокомісарка із питань енергетики) у Єгипті, щоб підписати меморандум про взаєморозуміння щодо додаткових постачань. Два дні тому ми були в Азербайджані, щоб підписати Меморандум про взаєморозуміння щодо збільшення постачань».

Однак разом із диверсифікацією джерел постачання газу, ЄС, за словами Президентки Єврокомісії, має також зосередитися на енергозбереженні: «Щоб пережити зиму, за повного припинення постачань російського газу, нам потрібно економити газ, щоб швидше заповнювати сховища. А для цього ми маємо зменшити споживання газу. Я знаю, що це велике прохання для всього Європейського Союзу, але нам потрібно себе захистити».

Саме тому Єврокомісія, за словами Урсули фон дер Ляєн, запропонувала надзвичайний інструмент, який передбачає скорочення споживання газу на 15%. Він також передбачає енергетичну солідарність, за якою усі держави-члени ЄС мають зараз зробити внесок у економію та зберігання газу та бути готовими, у разі потреби, ділитися газом із сусідами. «Випробування вимагають, щоб ми були добре організовані, добре скоординовані на європейському рівні, щоб ми демонстрували міцну єдність і солідарність. Це три складові, які роблять нас сильними і дозволяють пройти будь-яку кризу. Ми впоралися з пандемією; ми впоралися з вакцинацією у такий спосіб; нам вдалося створити NextGenerationEU. Ми використали цю єдність, цю європейську координацію та солідарність, коли протистояли війні Росії. Ми ухвалили шість пакетів санкцій. Сьомий обговорюємо. Отже, якщо ми подивимося на Європейський Союз сьогодні, я впевнена, що ми можемо подолати цю спровоковану Росією енергетичну кризу, залишаючись разом», — сказала Президентка Єврокомісії.