Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15 липня 2022, 13:20

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Потрібно напрацювати інституційний механізм, який дозволить швидко та ефективно рухатися у виконанні євроінтеграційних завдань»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Статус кандидата на членство в ЄС: як нам використати історичний шанс». Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що є чотири основні компоненти, які для України зараз важливі, щоби не втратити динаміку європейської інтеграції. По-перше, це взаємодія та діалог між усіма гілками влади та громадянським суспільством. По-друге, належна координація зусиль між гілками влади.

Третє — потрібна не декларована, а реальна політична воля для ухвалення складних рішень: «Нам потрібно добитися того, щоби політична воля у виконанні цих завдань і забезпеченні, наприклад, незалежності антикорупційних інституцій була далі присутня. І четверте — потрібно посилювати інституційну спроможність держави. Нам потрібні фахівці, нам потрібні їхні повноваження, нам потрібні люди, які мають певну інституційну пам’ять, розумінння і мають можливості запропонувати, як перейти на інший щабель роботи».

Голова Комітету переконана, що на сьогодні немає напрацьованого ефективного інституційного механізму впровадження права ЄС в українське законодавство: «Визнаючи цю проблему, ми маємо перейти тоді до напрацювання того, як ми маємо рухатися далі — і з боку Уряду, і з боку Парламенту України. Тому що на даний момент, попри те, що нам багато вже вдалося, багато ми зробили і багато є дійсно досягнень, ми кульгаємо з точки зору того, як організований цей процес».
Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що відвертість та чесність діалогу між Парламентом і Урядом, а також пріоритезація завдань, які потрібно виконати на різних етапах, є зараз принципово важливою: «Тому що ми бачимо зараз таку певну хаотичність рухів.

Підгрібання всього, що є зареєстровано в Парламенті і що має який-небудь стосунок до європейської інтеграції та продавання цього, як великі рухи в євроінтеграційній царині. Очевидно, це має відбуватися не таким чином».
Україна, на думку голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, як країна-кандидат на приєднання до Євросоюзу зараз під лупою, коли до її дій та рішень прикута особлива увага: «І це добре для нас, для того, щоб ми рухалися швидко, як будь-яка інша країна-кандидат на вступ до Європейського Союзу. Я дуже сподіваюсь, що і Європейський Союз теж створить додаткові можливості для того, щоби активніше було його залучення в різні процеси, тут всередині країни, як країни-кандидатки і таким чином ми зможемо рухатися далі».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що на даний момент інституційної спроможності Секретаріату Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу для перегляду навіть тих семи тисяч проєктів, які зареєстровані у Парламенті, недостатньо. «Очевидно, нам потрібно мати механізм того, як пріоритезувати ініціативи і як рухатися далі. Я хотіла би бачити від колег з Уряду пропозицію, як ми рухаємося за виконанням семи основних пунктів вимог, які супроводжують надання нам кандидатського статусу.

Переконана, що буде готовність парламентарів попрацювати над тим, щоби зробити свою частину роботи і ми як Комітет уже спрямували свого листа до Уряду з пропозицією провести таку спільну дискусію і спільне слухання в рамках парламентського контролю, як ми зараз будемо рухатися з точки зору цих семи пунктів», — сказала голова Комітету. Вона також наголосила, що потрібно напрацювати дієвий механізм, який дозволить швидко та ефективно рухатися у виконанні євроінтеграційних завдань: «Тому, що це не про кількість законопроєктів, які ми позначимо галочкою євроінтеграційні, а це про реальне ухвалення законів і про їхнє виконання для справжньої трансформації країни відповідно до тих практик, які використовуються зараз у Європейському Союзі»