Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

14 липня 2022, 11:39

Комітет розглянув законопроєкт про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів

На засіданні 14 липня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №6477 про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів. Проєкт пропонує створити єдину уніфіковану електронну систему доступу до інформації про стан довкілля для органів влади та надати кожному громадянину доступу до такої інформації. Комітет ухвалив висновок, що законопроєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву Європейського Союзу.

Проєкт Закону №7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни. Автори законопроєкту у пояснювальній записці зазначають, що за даними Національної академії науки, інженерії та медицини США від 2017 року, на підставі клінічних досліджень, акумульовано достатньо інформації, яка підтверджує, що застосування канабіноїдів є ефективними при лікуванні понад 50 патологічних станів. До того ж ухвалення законопроєкту в Україні дасть змогу вченим вільно досліджувати канабіноїди. Наразі це неможливо через закріплені у вітчизняному законодавстві жорсткі обмеження. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №6245 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні. Законопроєкт, зокрема, пропонує уточнити вимоги до аудитора та аудиторської фірми та до умов надання аудиторських послуг, а також удосконалити норми щодо порядку атестації аудиторів. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.
Щодо альтернативного законопроєкту №6245-1 Комітет ухвалив висновок, що він не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію, але потребує доопрацювання з врахуванням відповідних положень Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014.

Проєкт Закону №6405 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою розвитку авіації загального призначення, адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері цивільної авіації, встановлення додаткових механізмів здійснення ефективного контролю за забезпеченням безпеки авіації та дерегуляції господарської діяльності у галузі цивільної авіації. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу, водночас потребує доопрацювання з метою максимального врахування положень Регламенту(ЄС) 2018/1139.

Законопроєкт №7396 про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту. Комітет ухвалив висновок, що документ не суперечить  цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, водночас потребує доопрацювання з метою врахування зауважень