Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

11 липня 2022, 21:28

Сподіваюся, що досвід Фінляндії та Швеції дає нам шанс по завершенню війни отримати політичне рішення щодо приєднання України також до НАТО — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС провела низку важливих зустрічей з очільниками комітетів європейських парламентів: з головою Комітету з питань безпеки Палати Депутатів Парламенту Чехії, головою Групи Дружби «Чехія–Україна» Павелом Жачеком, а також з головою Комітету з європейських питань Палати Детупатів Парламенту Чехії Онджеєм Бенешіком та головою Комітету з європейських справ Хорватського Сабору Домагоєм Хайдуковичем.

Ключовими темами зустрічей була підтримка України з боку європейських держав, зокрема Чехії та Хорватії. «На жаль, потреби не стають меншими. Ситуація розвивається в тому напрямі, що війна у своїй гострій стадії триває. Безпечного місця немає по всій Україні. Ракетні обстріли відбуваються щодня, забираючи життя людей та знищуючи нашу землю», — сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що зараз дуже важливо створити механізм через який буде зібрана та розподілена допомога на відбудову України: «З чіткими правилами, за участі міжнародної наглядової ради, з чіткою методологією підрахунків та пріоритетів. Ще багато треба зробити для того, щоб такий інструмент створити. Можливо, це буде якась нова інституція. І Чехія може використати своє головування в ЄС для створення такого інституційного механізму».

Водночас уже зараз починати велику відбудову, на думку голови Комітету, зарано. Наразі варто сконцентруватися на ранньому відновленні, на допомозі тим людям, які втратили свої домівки, на тому, щоб підготувати громади до зими і щоб цю зиму пережити в нормальному режимі: «Обмірковування великого Плану Маршалла та масштабної відбудови міст і громад має бути другим етапом, коли ми витуримо їх (загарбників) зі своєї землі. Бо якщо ми зараз почнемо відновлювати велику інфраструктуру, в тому числі цивільну, вони зроблять ці об’єкти своїми основними цілями, щоб показати світу, що не варто вкладати гроші в Україну».

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала європейським партнерам за збройну підтримку. Вона наголосила, що Україна зараз отримує багато сучасного західного озброєння. Українські вояки проходять тренінги і вчаться з цією технікою працювати. Відтак це дає змогу ще й модернізувати не лише технічний склад українського війська, а й пранципи командування та управління за стандартами НАТО. «Можливо, ці трансформації підведуть нас до ще одного політичного рішення щодо України, як це було зроблено щодо статусу кандидата на вступ до ЄС. Сподіваюся, що досвід Фінляндії та Швеції дає нам шанс по завершенню війни отримати політичне рішення щодо приєднання України також і до НАТО».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також впевнена, що Європейський Союз має моніторити та стежити за виконанням Україною тих умов, які висунула Європейська Комісія разом з наданням Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС: «Я впевнена, що надання кандидатського статусу — це можливість більше залучити Євросоюз до питання реформ в Україні. Бо відбудова та реконструкція не може відбуватися без рефом. Це два взаємопов’язані процеси», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.