Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

04 травня 2022, 07:47

«Після перемоги Україна буде не тільки гідним, а й бажаним членом Північноатлантичного альянсу» — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС, разом з колегами з Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва провели онлайн-зустріч з португальськими депутатами — із Комітету закордонних справ та португальської спільноти і Комітету європейських справ.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС подякувала Португалії за підтримку України: «Ми цінуємо те, що Португалія має чітку і зрозумілу позицію до санкцій проти країни-агресора. Ми надіємось на те, що санкційний тиск на росію буде далі посилений через 6 пакет санкцій ЄС, ми розраховуємо, що так, як і було заявлено, Португалія підтримає ембарго і на закупівлю російської нафти, і додаткові санкції проти російських банків». Іванна Климпуш-Цинцадзе попросила португальських колег лобіювати на європейському рівні подальше посилення санкцій проти росії, зокрема, відмову від закупівлі російського газу та розповсюдження фінансових санкцій на абсолютно всі російські банки, а не тільки на їхню частину. Вона також подякувала за те, що Португалія надсилає Україні зброю: «Для нас сьогодні це найбільша гуманітарна допомога. Бо в українців є сміливість, відданість, переконання і сила українських вояків, українського суспільства, яке об’єднане у протидії ворогу, але без інструментів, без важкого озброєння, без снарядів до цього озброєння ми не зможемо подолати цю страшну варварську машину».

Іванна Климпуш-Цинцадзе звернутися із проханням активно працювати над тим, щоби на рівні Європейської Ради було ухвалене рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС: «Ми на це розраховуємо. Розраховуємо, що українські люди, які сьогодні боронять європейські цінності, які вмирають щодня за європейські цінності, з рішенням Європейського Союзу будуть знати, що у нас з’являється світло в кінці тунелю, і що ми знаємо, як ми далі будемо трансформувати свою країну, щоби точно мати тут демократію, верховенство права, забезпечені права людини, розвиток і добробут для кожного українця».

Голова Комітету також зауважила, що в Конституції України є абсолютно визначальне рішення і щодо стратегічного курсу на членство в НАТО: «Ми вважаємо, що після перемоги України, після відновлення нашої територіальної цілісності та суверенітету на всій території в міжнародно визнаних кордонах, Україна буде не тільки гідним, а й бажаним членом Північноатлантичного альянсу, який точно вміє захищати цінності і який буде на той момент абсолютно переозброєним відповідно до натовських стандартів. Ми розраховуємо, що і це рішення в перспективі буде підтримано вашим парламентом і урядом».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала португальських депутатів ініціювати у своєму парламенті ухвалу щодо визнання злочинів росії в Україні геноцидом українського народу.

Вона подякувала за допомогу українським громадянам, які знайшли прихисток в Португалії та висловила сподівання, що повернутися додому вони зможуть якнайшвидше, після перемоги України над росією. Голова Комітету переконана, що для відбудови України після перемоги буде потрібен план Маршалла: «До тих ресурсів, які Україна буде потребувати, мають бути долучені заморожені, а потім і конфісковані кошти російських можновладців, олігархів, російського золотого резерву, російських бізнесів, які підтримують сьогодні ці варварські дії росії. Тому просимо вас працювати над цим».

Іванна Климпуш-Цинцадзе запросила португальських депутатів доєднатися до ініціативи «United for Ukraine», яка об’єднує європейських парламентарів та парламентарів національних парламентів, що підтримують Україну. Вона також запросила португальську парламентську делегацію відвідати Україну.