Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

27 квітня 2022, 18:23

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Стратегічний курс, який ми закріпили у своїй Конституції — членство в Євросоюзі та НАТО — має стати реальністю»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС переконана, що євроатлантичні організації ЄС та НАТО —  лише виграють від членства України. Про це вона заявила під час конференції «Наслідки війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства», яка відбулася у Варшаві.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що українці завжди належали до європейської цивілізації. А починаючи з 2014 року, коли Росія напала на Україну, українці захищають європейські цінності кров’ю: «Нашою єдиною «провиною» у цій війні є те, що ми хочемо існувати як держава, обирати свій шлях, хочемо, щоби основоположні права і свободи були дотримані. Ми хочемо справедливості у своїй країні, верховенства права, свободи слова і свободи виборів». У більшості європейських країн, на думку голови Комітету, ці всі цінності сприймаються як даність: «Люди забули, що цінності треба захищати. А ми, українці, робимо це щодня. Ми зараз на передовій у боротьбі за цінності західної цивілізації. Ми хочемо бути впевнені, що нас у світі сприйматимуть не як якусь сіру зону, а як простір свободи і демократії. І саме про це ця війна».

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що ні ЄС, ні НАТО не можуть бути по-справжньому успішними і привабливими без України: «Той стратегічний курс, який ми закріпили у своїй Конституції — членство в Євросоюзі та НАТО — має стати реальністю. Мені сумно чути у скептично налаштованих європейських країнах, що Україна не повинна отримати шанс на членство зараз, що вона має бути позбавлена цього променя світла у своїй боротьбі за існування, за право жити і процвітати. Впевнена, що це зміниться саме під впливом європейських громадян, які працюватимуть зі своїми політиками».

Обидві організації — і ЄС, і НАТО стануть ще сильнішими, якщо Україна до них приєднається, впевнена голова Комітету. Вона вважає, що Україна не може погоджуватися на нейтральний статус сьогодні, бо ризикує, в такий спосіб, потрапити у рабство росії завтра. У 2014 році Україна вже була позаблоковою державою, але це не завадило росії напасти. Тому жодних інших статусів крім свободи та демократії Українці не приймуть: «Йдеться про дух народу, його прагнення, бачення свого майбутнього. Українці не бачать свого майбутнього без європейської та євроатлантичної спільноти, бо ми є європейцями. Сьогодні для євроатлантичної спільноти настав час зробити вибір — чи можуть українці, які борються за європейські цінності, помирають за них — стати повноправною частиною євроатлантичної спільноти? Свій вибір Україна вже зробила». Разом з Україною, вважає Іванна Климпуш-Цинцадзе, Європа зможе створити надійний простір безпеки і свободи. Звісно, після спільної перемоги над росією.