Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

23 березня 2022, 15:22

Комітет з європейських справ Парламенту Хорватії закликає Євросоюз якнайшвидше надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Члени Комітету з європейських справ Парламенту Хорватії звернулися з листом до лідерів Європейських інституцій — Президентки Єврокомісії, Голови Європарламенту, Голови Євроради із проханням якнайшвидше розглянути заявку України на приєднання до Європейського Союзу.

«Ваші Високоповажності президенти інституцій Європейського Союзу. Хоча підхід, заснований на заслугах, залишається перевіреним шляхом до членства в Європейському Союзі як для країн-кандидатів, так і для потенційних кандидатів, неможливо не брати до уваги, що жодна з цих країн, а також жодній з держав-членів ніколи не доводилося вести війну, щоб мати можливість приєднатися до Європейського Союзу, — йдеться у листі, — Україна стикається з безпрецедентною неспровокованою агресією просто тому, що український народ заявив, що він належить до Європи. Цінність Європейського Союзу як мирного проєкту знову стала однією з його найвизначніших рис і найбільших досягнень.  Надзвичайна відданість України європейським цінностям є ще одним доказом інтегративної сили Європейського Союзу, і ми щиро віримо, що як держави-члени ми повинні знайти місце для України в нашій родині народів».  

Хорватські парламентарі закликають керівників інституцій ЄС якнайшвидше розглянути та вивчити будь-які можливості, які б дозволили Україні отримати статус кандидата та майбутнього членства в Союзі. Вони зауважують, що це важливо з точки зору завершення створення Євросоюзу та для майбутнього Європи загалом, а також для підтримки безпечного середовища в найближчому сусідстві з ЄС.

«В інтересах Європейського Союзу щиро поширювати перспективи членства на всі країни-кандидати та на потенційних кандидатів перед обличчям викликів, з якими ми стикаємося разом як спільнота», — вказано у звернені.

Позавчора понад 20 депутатів друзів України із різних парламентів світу також звернулися з відкритим листом до світової спільноти із вимогою допомогти Україні.  

«Народ України жертвує своїм життям за свою та нашу свободу. Українці борються за право на суверенітет і самовизначення, які ми всі розглядаємо як основу свободи. Це боротьба, яку ми всі повинні підтримувати в їхніх і наших інтересах. Ми з Україною, тому що Україна стоїть за нас», — йдеться у листі.

Автори звернення, а це представники парламентів Німеччини, Франції, Швеції, Нідерландів, країн Балтії, Чехії, Грузії, Ірландії, Великої Британії та Сполучених Штатів вимагають надати масштабну допомогу Україні: «Жах гуманітарної катастрофи, яка вбиває невинних людей, руйнує життя та розриває сім’ї, вимагає рішучих дій вільного світу. Дії мають складатися з трьох частин.

Ми вважаємо, що українські Збройні Сили повинні мати спроможність захистити народ України від загарбницької війни. Сюди входить захист повітряного простору та припинення пересування броні землею. Це можна зробити за допомогою постачання протитанкової та протиповітряної зброї, яку слід негайно поповнити.

Ми вважаємо, що український народ заслуговує на доступ до гуманітарної підтримки, тому що захищає своїх громадян та рятує життя постраждалим у цьому жорстокому нападі.
 
Ми переконані, що гуманітарна допомога повинна бути доставлена — продукти харчування та ліки мають бути довезені в українські міста, які зазнають обстрілів і бомбардувань, також потрібно евакуювати звідти поранених та мирне населення, яке перебуває в облозі.  Ми вважаємо, що українські ядерні об’єкти потребують особливої уваги. Електростанції та місця захоронення становлять загрозу для всіх сусідніх держав. Важливо, щоб Росія визнала свою відповідальність як воююча сторона в дотриманні Женевських конвенцій, включаючи ті, які перераховані в Протоколі I, що обмежує напади на дамби та атомні електростанції, якщо серйозні втрати цивільного населення можуть спричинити затоплення або радіоактивність», — йдеться у листі.

Війну проти України автори звернення називають загарбницькою, яка не лише порушує мир у Європі, а й скоює воєнні злочини. «Нам потрібно підтримувати військову та цивільну оборону України, надавати гуманітарну допомогу та захищати об’єкти, які можуть становити загрозу для усіх нас», — переконані автори листа.