Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

23 березня 2022, 09:18

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми не здамося. Не віддамо ні нашу територію, ні наше право визначати своє майбутнє»

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Ми не здамося. Не віддамо ні нашу територію, ні наше право визначати своє майбутнє»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у вебінарі «Війна за незалежність України: рахунок збитків і підтвердження підтримки Заходу». Його учасники — українські та німецькі політики, бізнесмени та представники громадянського суспільства – обговорили вплив російської війни проти України з точки зору втрат і збитків, а також те, які фінансові, військові, гуманітарні та політичні кроки необхідно зробити, щоб допомогти Україні зберегти незалежність.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна зараз в епіцентрі найжорстокішої війни, яку абсолютно безпідставно Російська Федерація розпочала проти нашої держави. Люди щодня, щохвилини помирають від обстрілів і бомбувань. «Поки ми спілкуємось, прийшло повідомлення про те, що окупанти цинічно вбили багатодітного батька прийомних дітей. Він не мав зброї і просто намагався своїх дітей захистити», – повідомила вона.

Голова Комітету переконана, що Путін скоює геноцид проти українського народу. Він хоче стерти Україну з мапи світу. Зараз кожна країна, кожне суспільство, політик і кожна людина має вирішити — на чиєму вона боці — на боці світла і добра чи на боці зла.

За прогнозами МВФ, валовий внутрішній продукт в Україні впаде на 35% до кінця цього року. Уже зараз понад 60% українського експорту під загрозою. Росія заблокувала доступ до Азовського та Чорного морів. Тому можливості експортувати немає. До того ж знищено багато великих підприємств, зокрема, у Маріуполі. Саме місто зруйноване на 80%. І те саме Путін зараз намагається зробити і з рештою України — зруйнувати її вщент.

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала Захід надати Україні велику гуманітарну допомогу: «Йдеться не про речі першої необхідності, а про коридори для евакуації людей, про коридори масштабної допомоги. Я не бачу, щоб великі гуманітарні організації виконували свою місію в Україні. Я маю на увазі ООН та Червоний Хрест. Вони отримують величезні внески по всьому світу, але не працюють так, як мали би працювати, згідно з їхнім мандатом в Україні».

Жертвами цієї війни, за останніми даними, вже стали 117 дітей. По всій країні відбуваються руйнування шкіл, садочків, людських помешкань. Очільників громад, мерів, медиків та громадських активістів беруть у заручники і катують. Ситуація дедалі загострюється і погіршується, каже голова Комітету: «Путін не потребує приводу для ескалації. Якщо ми не зупинимо його на нашій території, він піде далі — на інші держави і нові території. Тому ми просимо закрити небо над Україною. Якщо Захід боїться це зробити самотужки — він має передати Україні засоби ППО та винищувачі для того, щоби ми зробили це самі. Щоб ми могли прикрити гуманітарні коридори, наші АЕС, наші культурні пам'ятки, які окупанти по варварськи знищують. Нам потрібна потужна військова допомога. Негайно. У нас немає часу чекати, поки ці обіцянки будуть виконані».

Щодо санкцій, Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає неприйнятним те, що ЄС спонсорує війну Росії проти України, купуючи нафту та газ у РФ: «Впевнена, що надзвичайна ситуація вимагає безпрецедентних рішень. Це економічно може бути болісно, але допоможе вберегти європейську спільноту від війни та руйнувань». Санкції, за словами голови Комітету, мають бути ще більше посилені. Банки-гіганти Росії мають бути відключені від SWIFT: «Добре, що проти російських чиновників запровадили санкції, але цього не достатньо. Їхні сім'ї мають насолоджуватися «русскім міром» у Сибіру, Ростові та інших місцях Росії, а не у Європі».

«Ми щодня живемо у пеклі російського знищення. Ми закликаємо вільний світ — візьміть на себе відвагу і відповідальність, дійте! Дайте нам зброю! Знищіть РФ санкціями. Дайте нам перспективу членства в ЄС. Ми маємо не тільки вибороти своє право жити. Ми заслуговуємо мати право на майбутнє, — закликала голова Комітету, — Євросоюз уже мав би надати нам статус кандидата. Українці платять за цінності, які проповідує ЄС, своїм життям і своєю кров’ю! Ви кажете "ніколи знову", але це вже відбувається! Я закликаю усіх людей, в кого є совість, свідомість, хто сповідує цінності: допомагаючи Україні — ви врятуєте себе. Ми не завинили Росії нічого. Ми просто хочемо бути вільними, жити в демократичній країні, бути частиною європейської та євроатлантичної спільноти і мати вибір. Зараз у нас цей вибір намагаються забрати. І зараз це вибір між життям і смертю. Ми не здамося. Не віддамо ні нашу територію, ні наше право визначати своє майбутнє. Ми будемо битися до останньої людини і до останньої кулі, але ви можете нам допомогти врятувати життя людей, які готові протистояти Росії».