Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

10 березня 2022, 06:14

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Україна потребує європейське членство, військову, гуманітарну допомогу та санкційний тиск на РФ»

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяли участь в онлайн зустріч зі своїми колегами з Комітету закордонних справ та Європейського Союзу Сенату Республіки Польща.

Голова Комітету подякувала обом палатам Парламенту Польщі та Уряду Польщі за чітку позицію щодо підтримки України і щодо санкційної політики проти Російської Федерації, а також за гуманітарну та військову допомогу Україні. Нагадаємо, напередодні Сенат Польщі одностайно ухвалив резолюцію про Європейські прагнення України, в якій запросив усіх держав-членів Європейського Союзу солідарно підтримати інтеграцію України до ЄС.
«Українське суспільство поза всяким сумнівом довело, що готове бути частиною об'єднаної Європи і готове кров’ю платити за відданість європейським цінностям. Українські воїни, захищаючи кордони своєї країни, захищають всю Європу», — йдеться у резолюції.

«Ми вдячні Сенату за резолюцію щодо підтримки членства України в Європейському Союзі і щодо того, щоби негайно надати Україні статус кандидата. Ми розіслали листи усім головам комітетів справ європейських і закордонних справ країн-членів ЄС для того, щоби отримати аналогічну підтримку і відповідне рішення на саміті Європейської Ради, який відбувається сьогодні і завтра. Дуже сподіваюся, що ви сьогодні продовжуватиме телефонувати всім своїм колегам в єаропейських країних і будете тиснути на них, щоби таке рішення було ухвалене», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона заявила, що атаки РФ в Україні на мирних громадян — це геноцид української нації і початок Третьої Світової війни: «На жаль, Третю Світову війну Російська Федерація розпочала на нашій території. Ми або всі разом, з вашою допомогою, тут, на нашій території зупинимо цього диктатора і не допустимо розповсюдження цієї війни, або, якщо Україна впаде, — ця війна, нажаль, переллється на інші території і тоді вже українці просто не зможуть брати участь у протидії, бо нас винищать і зітруть з лиця землі.

Тому, на думку Голови Комітету, світ має надати Україні сильну підтримку негайно: «Нам потрібно все: протиповітряна оборона, протиракетна оборона, нам потрібні літаки, захисне спорядження для кожного нашого солдата, тому, що ми не були готові до такого масштабу війни і світ не був готовий. Але водночас ні світ, ні Кремль не були готові до того, що українці настільки спроможні навіть голими руками давати відсіч ворогу. Тому, Україна потребує європейське членство, військову допомогу, гуманітарну допомогу, санкційний тиск на РФ. Ми не використали ще всі санкції, які можна застосувати проти Росії. Всі банки РФ мають бути відключені від SWIFT. Росія, її можновладці і олігархи — не тільки вони мають бути під санкціями, а і хні родини. Вони мають бути витурені з європейських країн».

Щодо можливого результату сьогоднішніх перемовин між міністром закордонних справ України та представником Росії — максимальне, на що сьогодні може розраховувати Україна, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, — це домовленість про гуманітарні коридори для людей: «Я не бачу того, що на сьогодні ми наближаємось до переговорів про завершення війни. Але це нам з вами дає можливсіть, посиливши Україну, посиливши нашу спроможність у небі, насамперед, перемогти Росію і отримати той результат, який призведе до повного відновлення територіальної цілісності України і до того, що ми будемо вирішувати свою долю самостійно».

Віцемаршалек Сенату Польщі Міхал Камінський поінформував учасників зустрічі, що сенатори вчора не тільки ухвалали важливу резолюцію щодо підтримки членства України в ЄС, а й подали три буже важливі проєкти законів. Перший — це пропозиція Сенату дозволити усім полякам, які хочуть, брати участь у Великій вітчизняній війні України проти навали Росії: «Зараз закони Польщі не дозволяють нашим громадянам бути в лавах будь-якої армії світу, окрім своєї. Але жоден із наших співгромадян, який у цій святій справі візьме зброю, не може бути покараний», — заявив Міхал Камінський.

Другий законопроєкт — про спрощення закупівель нелетального озброєння, як от касок та бронежилетів. Третій — допомога підприємцям, які допомагають українським біженцям у Польщі.

«І нарешті хочу вам повідомити, що у моєму домі, з якого я до вас сьогодні долучився, українці сьогодні становлять більшість — 8 до 2. Слава Україні!», — підсумував віцеспікер.