Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

04 березня 2022, 06:14

«Якщо Україна впаде — ви не сховаєтесь. Війна прийде до вас!»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Вісім днів війни Росії в Україні», яку організувала Атлантична Рада. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала учасників працювати зі своїми урядами, щоб негайно надати Україні допомогу у боротьбі проти російської навали. «Зараз потрібні реальні дії. Так, безпрецедентні санкції були запроваджені проти Росії, але що ми бачимо? Лише 15% російських банків були відключені від SWIFT. Це мізер! Центробанк не потрапив під санкції. Це несерйозно. Або персональні обмеження проти російських олігархів? Син Пєскова чудово проводить час у Парижі. Усі їхні діти і жінки мають негайно бути витурені із західних країн, де вони насолоджуються життям, забираючи у нас право жити на своїй землі. Санкцій недостатньо! Запровадьте ембарго на придбання нафти і газу в Росії. Але ж адміністрація США не хоче цього чути, не хоче відмовитися від імпорту російської нафти. Тобто, однією рукою ми караємо Росію, а іншою платимо їй, щоб вона могла поповнювати свою економіку і оплачувати війну проти України і просто зараз вбивати український народ», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона переконана, що брутальні воєнні злочини РФ проти України, як от використання кластерних бомб, заборонених вакуумних бомб, свідчить про мету Кремля залякати українців, щоби дезорганізувати та послабити відсіч. Але це все одно не працює: «Ніхто не сподівався, що Україна боротиметься з такою силою! Люди шикуються до територіальної оборони, вони самоорганізовуються. Люди намагаються допомагати владі так, як тільки можуть, а також допомагати тим, хто змушений був покинути свої домівки і стати внутрішньопереміщеними особами та біженцями».

Голова Комітету поінформувала учасників зустрічі, що Росія не погодилася надати гуманітарний коридор, щоб евакуювати людей з Херсона, а на півночі Харківської області заблокувала українських громадян, не даючи їм змоги виїхати на захід України. Більше того, люди були примусово депортовані до РФ: «Росія хоче стерти Україну, як державу, як націю зі світу. А західні країни дивляться на це. Спостерігають геноцид проти українського народу. Ви не можете закрити небо над Україною? Я дивилася щойно ці новини із зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Занепокоєння, засудження, нам надсилають зброю. Ви розумієте що це пізно? Це надто пізно і надто мало»!

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала Захід діяти об’єднано і швидко, щоб не допустити цілковитого знищення України: «Ви боїтеся зіткнення з Росією? Росія уже почала Третю світову війну. Ця війна триває. Просто вона почалася з Україні. І знайте — якщо Україна впаде — ви не сховаєтесь. Війна прийде до вас! Ви можете зараз це відвернути! Країни НАТО хочуть захистити себе, але ви зараз спостерігаєте спробу перетворити цілу багатомільйонну країну у центрі Європи в Алепо. І це трапиться, якщо ви не будете діяти. Ми просимо про повітряну оборону, літаки. Дайте нам це! Ми ж боремося! Зробіть нас сильнішими. Ви розумієте, що Росія боїться сили і опору? Ми ж уже це демонструємо»! 

Голова Комітету також попросила скасувати бюрократичні процедури, які заважають швидкому надходженню допомоги в Україну. Зі Штатів досі не доставлено захисне обладнання для наших військових, яке придбала українська громада у США. Через те, що це товари подвійного призначення і є бюрократичні процедури їх ввезення. Яка може бути бюрократія, коли йдеться про виживання людей?

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала світ негайно допомогти Україні: «Закрийте небо, допоможіть нам захиститися в повітрі, дайте нам літаки, обладнання для наших бійців! Дайте нам гуманітарну допомогу! І коли я бачу, як нації, як от Велика Британія, не дають вільного в'їзду біженцям з України, я не розумію, чому так відбувається! Я рада, що тридцять країн звернулися до Міжнародного кримінального суду із проханням розслідувати злочини Путіна в Україні. Сподіваюся, що він невдовзі буде засуджений цим судом за те, що коїть проти людяності».

Вона зауважила, що злочини російської армії в Україні вже фіксують і фільмують, і вони будуть доказовою базою у Міжнародному кримінальному суді: «Я закликаю міжнародні організації, які можуть допомогти збирати ці докази — зробіть це! Допоможіть нам зафіксувати геноцид проти українського народу, проти людства і людяності».