Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

02 березня 2022, 07:15

Іванна Климпуш-Цинцадзе в Європарламенті: «Стійте з нами, стійте за нас! Разом ми зможемо захистити ті цінності, за які бореться Україна!»

Сьогодні Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у засіданні Комітету Європейського парламенту з прав жінок та гендерної рівності. Поговорити про гендерну рівність, звісно, не вдалося, бо Україна зараз бореться за своє основне право — право на життя, право на те, щоб українці були вільними у своїй країні.

Виступ вийшов дуже емоційний. Даємо як є — без коректив…

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Внаслідок нападу на Україну божевільного, абсолютно ненормального очільника Кремля, ми переживаємо ті жахи, які люди переживали під час Другої Світової Війни.

Моя країна під вогнем і у вогні. І я б хотіла долучитися до вас, щоб поговорити про рівність жінок та чоловіків, бо я дуже пишаюся тим, як багато нам вдалося досягти у цьому напрямі з 2014 року. Я пишаюся, що ми змогли відкрити багато можливостей для політичних, економічних прав жінок. Нам вдалося скоротити нерівність між чоловіками і жінками. І це було б таким чудовим полегшенням — обговорити з вами, як працювати над цим далі і впроваджувати найкращі практики з гендерної рівності в Україні. Але я не можу про це говорити сьогодні. Ні про це, ні про ковід, ні про що окрім війни. Путін, якщо можна так висловитись, зцілив нас від ковіду. Ми забули про загрозу від цієї хвороби нашому суспільству. Сьогодні ми боремося за виживання, за основні, фундаментальні права для українського народу. Це право на життя і на те, щоб не були стертими з мапи світу. Зараз на нашій землі скоюють геноцид над українським народом.

У нас була дуже важка ніч у Києві, як і в інших містах, що потерпають від постійного бомбування, обстрілів та знищення Російською Федерацією. Але це не означає, що ми поступаємося чи здаємося. І це зовсім не применшує нашу волю і бажання дати відсіч агресору. І в цій ситуації я хочу звернути особливу увагу на те, як сильно потерпають жінки, діти та літні люди у цій війні РФ проти України.

Кількість жертв серед мирного населення постійно зростає. Станом на вчорашній вечір 24 дитини втратили життя у цій війні. Тисячі жінок із дітьми та літніми батьками шукають притулку у відносно безпечних місцях. Черги величезні. Жінкам із дітьми до прихистку доводиться добиратися по кілька ночей, щоб відчути хоч якесь полегшення. Вони не мають доступу до елементарної гігієни, дитячого харчування, найпростіших, базових речей, які люди у 21 сторіччі мають мати. Зараз, у 21 столітті, наші жінки народжують дітей у бомбосховищах чи у підвалах пологових будинків, які абсолютно для цього не пристосовані. Фізичне та сексуальне насилля стане ще одним лихом, як це завжди трапляється у часи війни. Літні люди, жінки змушені ховатися у своїх домівках без доступу до ліків та їжі. Лише завдяки волонтерам вони можуть отримати допомогу, але якщо вони у містах та селах, які зараз в облозі — надати таку допомогу практично неможливо. Українські збройні сили демонструють небачену мужність. Український народ показує усьому світові приклад згуртованості та мобілізованості. Так, як це було у Києві під час Революції Гідності — так само зараз люди намагаються допомогти і підтримати одне одного по всій країні.

Але, зважаючи на масштаби лиха і гуманітарної кризи в Україні, ми не зможемо впоратися самі. Колеги я скажу не дуже приємну річ — якби ми, починаючи з 2014 року отримали від західних партнерів ту допомогу, яку маємо зараз — усього цього лиха б зараз не було. Тому я закликаю цей комітет розшири свій порядок денний значно далі, аніж питання гендерної рівності.

Я закликаю ваші уряди допомогти нам: закрити небо над Україною, надати потужну збройну підтримку — від захисту в повітрі до особистого захисту для вояків. Я закликаю вас допомогти забезпечити зелені коридори для дітей, жінок та літніх людей, які перебувають у населених пунктах під постійним вогнем.

Настав час для світу, після ухвалення резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка закликала Росію безумовно вивести війська з нашої землі, — настав час негайно надіслати миротворчу місію в Україну. Це допоможе нам врятувати життя. Ми зараз боремося за основне своє право — право на життя. І захищаємо це право не лише для України, а й для всього вільного світу. Коли нам вдасться це пройти, разом з вашою допомогою і підтримкою, тоди ми знову зможемо говорити про рівні політичні права для жінок та чоловіків, про баланс праці та відпочинку у нашому повсякденному житті.

А поки — стійте з нами, стійте за нас! Разом ми зможемо захистити ті цінності, за які бореться Україна, і які ми всі разом сповідуємо».