Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

14 червня 2021, 10:17

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Без України немає ні безпеки Європи, ні безпеки євроатлантичного світу»

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що курс на членство в ЄС та НАТО — це стратегічна ціль України, закріплена в Конституції нашої держави. Більше того, на сьогодні членство в НАТО для України, переконана Голова Комітету, — це екзистенційний вибір та питання виживання. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що для багатьох країн — наших сусідів з центральної Європи приєднання до НАТО стало своєрідним демократичним фільтром: «Членство в НАТО — це про співмірність та співставність не натовських формальних стандартів і підходів до зброї чи процедур. Ідеться про підходи, принципи, про правила і їхнє дотримання, і це те, чого нам сьогодні дуже не вистачає. Коли ми робимо реформи, коли ми говоримо, що ми хочемо членства в НАТО і намагаємося ставити собі якісь завдання, — ми виконуємо ці завдання не заради НАТО чи заради Європейського Союзу. Ми робимо це для того, щоби бути успішними, сильними, щоб наш голос був почутий. Якщо ми будемо відповідати всім цим підходам — не буде ніякої політичної можливості відмовити нам у членстві в альянсі».

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що НАТО — це та інституція, яка послідовно і максимально підтримувала Україну з початку російського вторгнення. Зараз, на думку Голови Комітету,  важливо цю риторику альянсу щодо України нарощувати: « НАТО — інституція, яка практично відразу прийняла те, що, на жаль, Росія є країною агресоркою; інституція, яка максимально підтримувала Україну, яка називала чорне чорним, а біле білим. Це для нас було важливо і нам потрібно розвивати це, не зупинятися».

Голова Комітету зазначила, що серед країн-членів альянсу, на жаль, сьогодні є ті, які перебувають під суттєвим впливом Російської федерації: «Маємо чесно говорити про те, що маємо проблеми з країнами, які використовують свої особисті інтереси для того, щоби протистояти нашому членству в альянсі. На жаль, Угорщина ставить палки в колеса Україні протягом уже кількох років, використовуючи свій інтерес, нібито, захисту національних меншин. І нам кажуть, що, мовляв, ми ніяким чином не можемо це подолати. Я скажу, що можемо. Ми ж отримали статус країни-учасниці партнерства з розширеними можливостями! І я не згодна з твердженням, що коли рішення ухвалювалося консенсусом, Угорщина ніби випадково не утрималася. Угорщина не утрималася саме через те, що були інші країни-члени Альянсу, які переконали її цього не робити. Це означає, що і в інших речах можемо діяти спільно з нашими партнерами всередині Альянсу».
Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила і про небезпеку з боку Росії в контексті відносин України з альянсом: «Ми не можемо робити вигляд, що цієї агресивної сусідки поряд з нами немає. Вона є, вона нікуди не дінеться. Очевидно, ми не позбавлені ризику, що якщо буде ухвалене рішення про надання нам ПДЧ, — Російська федерація вирішить іти з додатковим остервенінням на нас масштабною війною, але це не має нас стримувати. Тому що, насправді, ми є антиподом Росії. Ми маємо гідність, маємо свій інтерес, ми маємо як його захищати і маємо вміти пояснити демократичному світові, в тому числі Альянсу, чому з нами вони будуть сильнішими та чому без нас вони не відбудуться. Без України немає ні безпеки Європи, ні безпеки євроатлантичного світу».

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що важливою є не лише риторика влади про важливість для України членства в Північноатлантичному альянсі, а конкретні заради цього дії та реформи: «Риторика — це дуже потрібно, але вона завжди має бути підкріплена діями, для того, щоби нам довіряли і сприймали нас, як гідних партнерів. А з цим у нас сьогодні суттєві проблеми і наші партнери це бачать». Відтак, є ризик, на думку Голови Комітету, що мова підсумкового документу альянсу щодо України, який буде ухвалено на саміті НАТО 14 червня, може відкинути Україну до рівня 2014 року.

Водночас, на думку Голови Комітету, дуже важливо, щоб і партнери України в альянсі також діяли відповідально: «Дуже важливо, щоби наші партнери відчували, що в них є відповідальність, за те, щоби не були прийнятими подвійні стандарти, щоби цінності не викликали ніяких питань, щоби вони й далі були тим позитивним магнітом для нас, коли ми продовжуємо формувати свою українську політичну націю».
Сьогодні, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, у світі триває боротьба між автократією і демократією. «Ми з вами маємо не тільки свій національний інтерес, ми маємо набагато більшу цивілізаційну роль, коли можемо довести своїм прикладом, що демократичний шлях розвитку сильніший. І якщо нам це вдасться — я думаю, що від цього виграє не тільки Україна, від цього виграє світ. Це ще буде один позитивний момент, який переконливо свідчитиме про те, що ми маємо додану вартість від нашого членства в Альянсі», — підсумувала Голова Комітету.